UE vrea să înghețe fondurile europene în cazul țărilor membre care nu respectă statul de drept
Uniunea Europeana isi doreste, printr-un proiect de regulament privind protectia bugetului UE, sa limiteze sau chiar sa inghete finantarea in cazul tarilor membre in care exista deficiente generalizate in ceea ce priveste statul de drept.
In dezbaterea care a avut loc, miercuri seara, la Strasbourg, reprezentanti ai grupurilor politice si-au exprimat parerile asupra textului si si-au anuntat optiunile de vot.
Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului a fost prezentat de Eider Gardiazabal Rubial (social-democrati) si Petri Sarvamaa (crestin-democrati).
Comisarul Gunther Oettinger a spus: "Avem un program complet. In cazul fiecarui stat trebuie sa ne asiguram ca judecatorii, curtile de justitie sunt impartiale. Din punct de vedere al managementului banilor, sa fie eficient".
"Articolul 7 din Tratatul UE nu este o chestiune de sanctionare, ci una de protejare a banilor Uniunii Europene. Trebuie sa avem un mecanism cu masuri potrivite care va sanctiona deficientele generalizate in ceea ce priveste statul de drept in statele membre. Trebuie sa fie proportional cu gravitatea abaterii. Masurile trebuie aplicate responsabil, sa nu se resfranga asupra cercetatorilor ori studentilor, intre altii", a mai declarat Oettinger, citat de ziare.com.
El a asigurat ca, in ceea ce priveste aplicarea acestui regulament, vor fi primite informatii de la Curtea Europeana si alte institutii europene.
Legat de modul de implementare, comisarul a mai spus ca Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene vor discuta pe aceasta tema. "Totul trebuie sa fie limpede, sa nu existe zone gri. Trebuie sa existe si flexibilitate, pentru a avea instrumente pentru situatii neprevazute. Mecanismul statului de drept este o piatra de hotar pentru planul financiar 2021 - 2027", a conchis comisarul.