UE pune presiuni pe forța de muncă: Angajații trebuie să aibă performanțele roboților
Șefii Uniunii Europene fac presiuni ca angajații să se adapteze la roboți. UE vrea reconversia profesională a angajaților și își propune să își recalifice forța de muncă pentru a răspunde inovațiilor tehnologice și industriale de ultimă generație. Unii dintre roboți deja au început să înlocuiască forța de muncă umană.
Uniunea Europeană dorește să aibă 20 de milioane de profesioniști în domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor până în anul 2030. În prezent există doar 9 milioane. Astfel, Comisia a prezentat în luna aprilie a acestui an un plan prin care se dorește ca angajații să dețină aceleași capacități cu ale unui robot.
Pentru a face față acestei provocări, Comisia Europeană a dat startul așa-numitului An european al competențelor, la începutul lunii mai a acestui an. Apariția recentă a instrumentelor de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, care poate răspunde la orice întrebare cu o viteză uluitoare, pune și mai multă presiune asupra UE pentru a-și recalifica lucrătorii.
Potrivit analiștilor de la Politico, tehnologiile avansate și schimbările în industrie riscă să lase forța de muncă din Europa fără competențele necesare, ceea ce ar putea avea consecințe negative, mai ales în contextul ambițiilor Uniunii Europene în domeniul digital și ecologic. În discursul său privind starea Uniunii, rostit anul trecut, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat faptul că competitivitatea viitoare a Europei depinde în mare măsură de existența unei forțe de muncă cu competențe relevante.
Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, Nicolas Schmit, a declarat că ”deprinderea de noi competențe este la fel de importantă mai târziu în viață, atunci când oamenii sunt deja pe piața forței de muncă, ca și în sala de clasă.”
Una dintre prioritățile Bruxelles-ului în privința finanțării și elaborării politicilor a fost creșterea competențelor digitale ale forței de muncă, pentru a reduce discrepanțele existente în această privință. Uniunea Europeană își propune să aibă 20 de milioane de specialiști în IT până în 2030, față de cei aproximativ 9 milioane existenți în prezent.
Roboţii nu se mai ascund: Putem conduce lumea mai bine. Conferința de presă care a stârnit fiori
Comisia Europeană a propus, în luna aprilie, un plan de acțiune pentru a combate deficitul de competențe digitale, care prevede, printre altele, recalificarea angajaților chiar în timpul programului de lucru. În 2020, Uniunea Europeană și-a propus să pregătească un milion de persoane în domeniile tehnologiei avansate.
Politico semnalează că Uniunea Europeană depinde prea mult de ofertele unor companii, universități și alte instituții pentru a-și îndeplini obiectivele privind dezvoltarea competențelor. Un plan eficient a fost aplicat doar după ce companii precum Intel au oferit programe personalizate de formare. Cu toate acestea, existența unor astfel de opțiuni educaționale reprezintă doar primul pas în procesul de recalificare a angajaților care au părăsit sistemul educațional formal.
Schmit mai subliniază, însă, că unul dintre cele mai mari obstacole care trebuie depășite în cadrul planului de recalificare al UE este dorința oamenilor de a se recalifica: “Nu poți recalifica oamenii cu ușurință dacă există o mentalitate ostilă sau negativă”. Va fi nevoie ca angajatorii să-și motiveze angajații în această direcție și să le faciliteze inclusiv accesul la anumite cursuri pentru dezvoltarea de noi competențe.