MENIU

UE, gata pentru "o soluţie temporară, într-o perioadă excepţională": este vizat gazul de import. Oficial: "Fără o soluţie europeană, riscăm fragmentarea"

Ursula von der Leyen / Foto: Profi Media

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale, aşa cum cer majoritatea statelor membre, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor. Reacția oficialului european vine în condițiile în care instituția pe care o conduce a propus până acum o plafonare a preţului doar pentru gazul rusesc, temându-se, la fel ca Germania, că o limitare a preţului la toate importurile de gaz ar ameninţa aprovizionarea europenilor, determinându-i pe producători să aleagă alte destinaţii. 

"Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta. O astfel de plafonare a preţului la gaz trebuie concepută corect pentru a garanta securitatea aprovizionării", a afirmat preşedinta CE în plenul PE de la Strasbourg, relatează HotNews.

Oficialul european susține că executivul european "este pregătit să discute o plafonare a preţului la gazul folosit pentru a produce electricitate", care ar fi "o primă etapă spre o reformă structurală a pieţei de electricitate" europene.

"Trebuie să analizăm, de asemenea, preţurile la gaz (...) care vizează industria, încălzirea. Vom lucra cu statele membre pentru a reduce preţurile la gaz şi pentru a limita volatilitatea lor, cu scopul de a limita impactul manipulării preţurilor de către Rusia. Mai multe ţări membre sunt în favoarea acestui lucru, iar noi suntem mai bine pregătiţi", a spus şefa executivului comunitar.

Ea a subliniat că plafonarea preţurilor la gaz în general ar fi "o soluţie temporară, într-o perioadă excepţională".

"Este primordial să menţinem condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa noastră unică din Uniunea Europeană", a subliniat Von der Leyen, subliniind că "fără o soluţie europeană, riscăm fragmentarea".

Germania, care era ţara cel mai puternic dependentă de gazul rusesc, a respins până acum ideea unei plafonări a preţurilor la importurile de gaz, însă Berlinul este sub presiunea partenerilor săi europeni de la anunţul de săptămâna trecută privind un plan naţional de 200 de miliarde de euro pentru a-şi proteja economia mai bine împotriva creşterii preţurilor la energie. Autoritățile de la Berlin sunt acuzate că merg singure, unii temându-se că Germania le va oferi companiilor sale un avantaj în raport cu concurenţii lor din ţările care nu au mijloacele de a finanţa un "scut" atât de puternic împotriva exploziei preţurilor la energie, mai arată sursa citată.