MENIU

UE contestă rezultatul alegerilor din Belarus. Președintele Aleksandr Lukașenko ordonă guvernului să oprească protestele și să intensifice controalele la graniță

Aleksandr Lukaşenko

Statele membre ale UE au transmis, după summitul extraordinar de miercuri, că nu recunosc realegerea lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului. În perioada următoare, blocul comunitar va adopta noi sancțiuni împotriva oficialilor responsabili de violenţele din timpul protestelor şi fraudă electorală. În paralel, Lukașenko a cerut guvernului să pună capăt tulburărilor din țară și să intensifice controalele la granițe.

”Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus\"\", a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferință de presă.  Executivul comunitar a anunțat că va redirecţiona 53 de milioane de euro de la guvern spre societatea civilă, victimele represiunii de stat şi lupta împotriva Covid-19, potrivit Agerpres.

În aceeași zi, preşedintele contestat, Aleksandr Lukaşenko, a ordonat guvernului, după o reuniune a Consiliului de Securitate, să pună capăt tulburărilor din țară, în a 11-a zi de proteste.

”Nu trebuie să mai avem tulburări la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte. Majoritatea zdrobitoare a populaţiei este obişnuită să trăiască într-o ţară calmă şi trebuie să aducem din nou calmul în această ţară", a susținut Lukașenko. În paralel, președintele a cerut și întărirea controalelor la frontiere ”pentru a împiedica militanţi, arme, muniţii sau bani provenind din alte ţări să intre în Belarus pentru a finanţa revoltele”. În contextul în care opoziția a făcut apel la o grevă generală, executivului i s-a cerut și ”să se asigure de buna funcţionare a întreprinderilor.”

Recent, Lukașenko a recompensat forțele de ordine pentru reprimarea violentă a protestelor ample în care i se cere demisia. Peste 300 de persoane au primit medalii pentru ”serviciul impecabil” prestat. În paralel, manifestanții reținuți au povestit despre umilințele și tortura din detenție.

Protestele masive din Belarus au fost declanșate de anunțul privind câștigarea de către Lukașenko al celui de-al șaselea mandat de președinte. După alegerile din 9 august, accesul la internet a fost restricționat pentru a împiedica organizarea protestelor. Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani, i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, susținând că manifestațiile sunt comandate din străinătate și precizând că nu va permite ca ”țara să fie făcută bucăți”.

 

Mai multe articole despre:
belarus aleksandr lukasenko ue sanctiuni