MENIU

Ucraina se așteaptă la încetarea TEMPORARĂ a focului pentru evacuarea civililor din 10 orașe. Va respecta Rusia ARMISTIȚIUL?

Evacuare civili, Ucraina / Profimedia

Ucraina a intrat în cea de-a 14 zi de la declanșarea Iadului pe Pământ, așa cum numesc unii comentatori politici invazia Rusiei în țara vecină. De atunci și până acum, câteva sute de civili, inclusiv copii, și-au pierdut viața în urma atacurilor ilogice și total nejustificate ale armatei ruse. Drept urmare, pe lângă supraviețuire și apărare, autoritățile ucrainene depun eforturi uriașe în a-i scoate pe civili din zona de conflict. Rusia a anunțat încetarea temporară a focului, miercuri dimineață, în mai multe orașe, însă știm din experiențele zilelor anterioare că evacuarea civililor din diferite zone de conflict nu a fost lipsită de incidente, mai multe persoane pierzându-și chiar viața ca urmare a faptului că partea rusă a încălcat armistițiul asupra căruia au căzut, inițial, de acord. 

Potrivit The Kyiv Independent, Ucraina se așteaptă la încetarea temporară a focului în cursul zilei de astăzi pentru a evacua civilii din 10 orașe.

Rutele includ Energodar și Mariupol către Zaporizhzhia, Sumy - Poltava, Izium - Lozova, de la Volnovakha la Pokrovsk, de la Vorzel, Borodianka, Bucha, Irpin și Hostomel la Kiev.

În Energodar, din regiunea Zaporoji, espre exemplu, primarul Dmytro Orlov, a anuțat că încetarea focului a început la ora 9 a.m., scopul fiind evacuarea civilii din orașul, dar și din satele învecinate către Zaporoji, precum și pentru a livra hrană și medicamente civililor.

Dmytro Zhyvytskyi, șefulul Administrației Militare Regionale Sumy, a anunțat, la rândul său, pe Telegram, că evacuarea civililor din orașul spre Poltava continuă și astăzi, în intervalul 09:00-21:00, transmite Ukrinform.

Cele șase culoare umanitare au fost deschise, luni, 7 martie. Potrivit deciziei Moscovei, evacuarea refugiaților din Ucraina se face însă în Rusia și Belarus. Ucraina a catalogat mutarea Rusiei „complet imorală”, „absurdă, cinică și inacceptabilă”. 

Anunțul deschiderii culoarelor umanitare a venit după două zile de încercări eșuate de încetare a focului pentru a permite civililor să scape din orașul asediat Mariupol, acolo unde sute de mii de oameni sunt de la începutul săptămânii trecute blocați fără hrană și apă, sub bombardamente neîncetate și în imposibilitatea de a-și evacua răniții.