MENIU

Ucraina: Președintele Poroșenko ordonă armatei să preia controlul total asupra frontierei cu Rusia

<p>Președintele Poroșenko</p>

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat luni că a ordonat armatei să preia controlul asupra întregii frontiere cu Rusia și a promis că odată ce granița va fi securizată urmează să declare încetarea focului pe o perioadă limitată, relatează agențiile Reuters și EFE.

'Declararea încetării focului în timp ce frontiera este deschisă ar fi ceva iresponsabil', a precizat Poroșenko la o reuniune a Consiliului de Securitate Națională, menționând că trupele guvernamentale au reușit să restabilească controlul asupra a 250 de kilometri de frontieră.

Remarcile sale cu privire la situația de la graniță relevă din nou suspiciunile că Moscova sprijină insurgenții rusofoni cu armament și mercenari, mai ales după ce separatiștii au reușit să doboare sâmbătă un avion de transport al armatei ucrainene, ucigându-i pe toți cei 49 de militari aflați la bord.

Intenția de a declara o încetare a focului arată însă că noul lider de la Kiev nu are în vedere să lovească rebelii cu întreaga forță a armatei sale și se bazează mai degrabă pe o strategie combinată, prin care să caute un acord de pace concomitent cu exercitarea presiunii unei campanii militare intensificate. Poroșenko a prezentat de altfel un plan de pace care cuprinde reforme constituționale în direcția descentralizării și acordării de atribuții sporite autorităților regionale. Totuși, până în prezent autoritățile de la Kiev au refuzat orice dialog oficial direct cu insurgenții.

În ce privește poziția separatiștilor, liderul autoproclamatei republici Lugansk, Valeri Bolotov, a recunoscut faptul că armata ucraineană încearcă să izoleze combatanții rusofoni, despre care susține însă că apără cu îndârjire cei 200 de kilometri de frontieră pe care îi controlează.

Mai multe articole despre:
Ucraina Președintele Poroșenko