MENIU

Ucraina intenţionează să AMÂNE cu 24 de luni plata datoriei externe! MĂSURI DISPERATE luate de Guvernul de la Kiev

Bani - imagine cu notă sugestivă

Ucraina intenţionează să amâne rambursarea ratelor dobânzilor şi a bondurilor sale în euro timp de 24 de luni, începând de la 1 august, conform unei Hotărâri de Guvern (HG) publicată, miercuri, de Executivul de la Kiev.

Guvernul de la Kiev, în încearcarea de a face faţă efectelor invaziei Rusiei - situație care drenează deja de mai bine de 4 luni - a dat instrucţiuni Ministerului de Finanţe să negocieze cu creditorii amânarea plăţilor şi a promis dobânzi suplimentare la plăţile amânate, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Potrivit sursei citate, Ucraina deţine câteva emisiuni de eurobonduri în valoare de 19,5 miliarde de dolari, cu scadenţa în 2022-2033, care ar urma să fi amânate până în 2024-2035.

În septembrie, Ucraina are de plată un nivel record al datoriei externe, de  aproximativ 57 miliarde de hrivne (1,93 miliarde de dolari). În schimb, veniturile la bugetul de stat acoperă doar o treime din necesităţile de finanţare ale ţării.

Tymofiy Mylovanov, consilier al Cabinetului preşedintelui ucrainean, a cerut partenerilor externi să-şi majoreze sprijinul financiar acordat Ucrainei pentru a ajuta ţara să nu se confrunte cu o criză, în situaţia în care cheltuielile au urcat semnificativ din cauza războiului, iar veniturile au scăzut.