MENIU

CULSISELE STATULUI PARALEL. Ucraina, fruntașă la exporturi în Europa

Razboi Ucraina

Ucraina este una dintre cele mai bogate state din Europa din punct de vedere al resurselor pe care le deține. De la zăcăminte de minereu la culturi agricole, pare că vecinii noștri le au pe toate.

În Ucraina, mai exact în Donbas, se găsesc cele mai mari rezerve recuperabile de Uraniu din Europa, element vital pentru energia nucleară. Țara se bucură și de zăcăminte uriașe de titan, și ocupă locul doi în Europa în acest sens. Acest aspect este foarte important pentru economia Ucrainei, și asta pentru că aliajele de titan sunt foarte utilizate în realizarea echipamentului militar, „de la piese de avioane, la carcase de rachete, blindaje, construcție de nave navale și chiar nave spațiale”, scrie Economedia.

În Ucraina sunt și de zăcăminte uriașe de mangan, capitol la care se clasează pe locul doi la nivel mondial, dar și de mercur, unde se situează pe locul doi din Europa.

Ucraina este pe locul doi la nivel mondial din punct de vedere a rezervei de fier de 30 de miliarde de tone, dar și pe locul 3 în Europa la rezervele de gaze de șist: peste 22 trilioane de metri cubi. Tot la capitolul rezerve de energie, de data aceasta la cărbune care reprezintă 90% din rezervele de combustibil fosil al țării, Ucraina se clasează pe locul 7 la nivel mondial, cu aproape 34 de miliarde de tone. Astfel, resurselor naturale și valoriile acestora, o plasează pe Ucraina pe locul 4 în lume.

Chiar dacă Ucraina importă aproximativ 70% din necesarul de petrol al țării, și ea deținea 400 de milioane de baril de rezerve la începutul anului trecut. Tot la capitolul țiței, Ucraina este importantă și din punct de vedere strategic, și asta pentru că pe teritoriul său trec zilnic peste 400.000 de barili/zi din Rusia către Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.

Cu atâtea zăcăminte, Ucrainei nu i-a fost greu să ajungă un stat puternic industrializat, în special în industria strategică. Pe teritoriul său se află al patrulea sistem de conducte de gaze naturale din Europa și din lume, capabil de un debit de peste 142 de miliarde de metri cubi de gaze. Ucraina se bucură și de o infrastrctură destul de bună, cu aproape 22 de mii de kilometri de cale ferată, adică a 11-a ca lungime la nivel mondial. Țara produce echipamente de localizare, fiind pe locul 3 după SUA și Franța. În ceea ce privește oțelul, produce cantități uriașe și se află pe locul 10 la nivel mondial la acest capitol. De asemenea, este unul dintre producătorii importanți de lansatoare de rachete.

Însă Ucraina și exportă masiv: de la turbine de centrale nucleare la argilă, minereuri și titan, statul de la granița din nord-estul României are grijă să ocupe locuri fruntașe la acest capitol.

Dar vecinii României sunt înzestrați și din punct de vedere agricol, fiind pe locul unul în Europa în ceea ce privește suprafața de teren arabil. Țara se bucură și de sol negru, benefic culturilor. La acest capitol, Ucraina deține aproximativ 25% din solul negru al planetei și se clasează pe locul trei la nivel mondial. În aceste condiții, nu este de mirare că Ucraina produce tone de grâne, pe care le și exportă: se află pe locul 1 la nivel mondial în ceea ce privește exporturile de ulei de floarea soarelui, pe locul 4 la exportul de orz și pe locul 8 la cel de grâu. Țara se mai laudă ca fiind al treilea cel mai mare producător de porumb la nivel mondial, al patrulea de cartofi și al cincelea de secară. Și apicultura pare că a înflorit în Ucraina, și se situează pe locul 5 în lume la producția de albine, cu 75 000 de tone. 

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident