Ucraina a ÎNCHIS oficial cele 4 porturi maritime capturate de ruși: ce SOLUȚII au găsit autoritățile pentru a continua exportul de cereale
Ucraina a închis, în mod oficial, cele patru porturi ale sale de la Marea Neagră și Marea Azov, pe care forțele ruse le-au capturat, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Agriculturii, relatează Reuters.
Astfel, porturile Mariupol, Berdyansk și Skadovsk de la Marea Azov, precum și portul Herson de la Marea Neagră au fost închise „până la restabilirea controlului”, se arată într-un comunicat al ministerului.
„Adoptarea acestei măsuri este cauzată de imposibilitatea deservirii navelor și pasagerilor, a livrrii de mărfuri, transport și altor activități economice conexe, precum și a imposibilității asigurării unui nivelul corespunzător de siguranță a navigației”, se arată în comunicat.
Reamintim că toate porturile ucrainene și-au suspendat activitatea încă de la sfârșitul lunii februarie, ca urmare a invaziei ruse. De la beutul invaziei ruse și până în prezent, Armata lui Putin a capturat unele dintre porturi ucrainene și a impus o blocată asupra altora.
Într-un context economic și așa delicat, declanșat de criza energetică ce planează asupra statelor europene, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni, că Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale din cauza controlului Rusiei asupra transportului maritim la Marea Neagră, declanșând o criză alimentară care va afecta Europa, Asia și Africa.
„Rusia nu lasă navele să intre sau să iasă, ea controlează Marea Neagră”, a declarat Zelenskiy pentru programul de știri australian "60 Minutes".
„Rusia vrea să blocheze complet economia țării noastre”, a acuzat liderul de la Kiev.
Reamintim că Rusia numește intervenția sa în Ucraina ca fiind o „operațiune specială” de dezarmare a Ucrainei și de a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația privind fascismul este fără temei și că războiul este un act de agresiune neprovocat.
Ucraina, un mare producător agricol, obișnuia să exporte majoritatea mărfurilor pe mare, dar a fost forțată să treacă la export cu trenul, folosind granița de vest, sau prin micile sale porturi fluviale dunărene.
Ministerul Agriculturii de la Kiev a declarat săptămâna trecută că exporturile de cereale ale Ucrainei au atins 45.709 milioane de tone în sezonul 2021/22, lunile iulie-iunie.
Acesta a spus că volumul includea 763.000 de tone exportate în aprilie, fără a oferit cifre comparative.
Înalți oficiali din agricultură au declarat că Ucraina a exportat, în această lună, până la 300.000 de tone de cereale în martie.