Uber, Bolt și Clever s-au înțeles cu Guvernul. Cum și când vor fi autorizați
Uber, Bolt și Clever, companiile care oferă servicii de ride sharing, anunță că au ajuns la un acord cu autoritățile pentru reglementare.
”Reprezentanții companiilor de transport alternativ au ajuns astăzi, 23 mai, la un acord cu reprezentanții Guvernului în ceea ce privește proiectul de ordonanță de urgență dedicat aplicațiilor de transport alternativ din România. Ca urmare, noile reglementări vor asigura condiții egale de autorizare între aplicațiile de transport alternativ și companiile de taxi.
Printre prevederile agreate astăzi cu privire la transportul alternativ și cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență se află următoarele:
● Toți șoferii trebuie să fie autorizați pentru transport alternativ, să dețină cazier judiciar, avize medicale și psihologice, să dețină atestat de conducător auto profesionist, să plătească asigurări și să dețină o casă de marcat pentru tranzacțiile efectuate cu plata în numerar;
● Toate aplicațiile de transport alternativ trebuie să fie autorizate de către Ministerul Comunicațiilor și să achite o taxă anuală calculată în funcție de numărul de mașini înrolate;
● Autoturismele care desfășoară transport alternativ trebuie autorizate de către Autoritatea Rutieră Română (ARR) și să respecte standarde de vechime.
“Susținem intenția Guvernului de a crea condiții egale între șoferii de taxi și cei de transport alternativ, promovând o concurență loială între cele două tipuri de servicii pe piața din România, care să protejeze cetățenii, șoferii și să contribuie la creșterea calității serviciilor de transport.
Clever a reprezentat atât interesele șoferilor de taxi, cât și dezvoltarea generală a serviciilor de transport, în contextul în care piața se confruntă cu un deficit mare pe zona de transport de pasageri. Am avut astăzi un dialog constructiv cu autoritățile și ne așteptăm ca ordonanța de urgență pentru reglementarea aplicațiilor să fie adoptată săptămâna viitoare, pentru a putea reveni la condițiile optime de funcționare a pieței”, a declarat Anca Gherle, Public Affairs Manager, Clever.
Aplicațiile de mobilitate urbană sunt folosite de circa 2,5 milioane de români, iar existența și buna funcționare a acestora sunt esențiale pentru asigurarea unui transport eficient în București și marile orașe ale țării”, anunță un comunicat al Clever.
Liderul COTAR, explicaţie halucinantă: Codul Muncii îi apără pe taximetriştii necivilizaţi
Asociaţia Coaliţia pentru Economia Digitală solicitase zilele trecute premierului Viorica Dăncilă şi preşedintelui PSD Liviu Dragnea să se implice pentru reglementarea cât mai rapidă a serviciilor de ride sharing şi e-hailing.
În scrisorile deschise adresate premierului şi şefului PSD, Asociaţia atrage atenţia asupra faptului că modificările aduse la Legea 38/2003 intrate în vigoare săptămâna trecută, combinate cu absenţa unor reglementări specifice pentru industria de ride sharing şi e-hailing, au creat o criză care se agravează de la o zi la alra.
"Incertitudinea a redus numărul şoferilor activi pe aplicaţiile companiilor de ride sharing, acesta fiind cu 25% mai mic decât media zilnică, ceea ce a făcut ca timpul de aşteptare să crească la peste 10 minute. În prezent, sunt cu aproximativ 35% mai puţini şoferi care preiau comenzi pe cele trei aplicaţii. ", se spune în documente.
Semnatarii scrisorii susţin că 2,5 milioane de români folosesc serviciile moderne de taximetrie.
"De decizia dumneavoastră nu depinde doar transportul celor 2,5 milioane de utilizatori, ci şi veniturile celor peste 20.000 de şoferi, precum şi beneficiile economice de peste 1 miliard de lei pe care le creează aceste servicii", a subliniat Asociaţia.
Asociaţia Coaliţia pentru Economie Digitală este o organizaţie independentă care reprezintă principalele companii de ride sharing şi e-hailing din România, Uber, Bolt şi Clever.