MENIU

Tur anticorupţie:Cum arată blocurile construite de Udrea și Năstase, declarate ilegale de judecători

<p>Tur anticorupţie:Cum arată blocurile construite de Udrea și Năstase, declarate ilegale de judecători</p>

Alianţa pentru o Românie Curată a organizat, duminică, în Bucureşti, primul tur anticorupţie, în cadrul căruia au fost prezentate atât averile unor înalţi demnitari arestaţi şi/sau condamnaţi pentru fapte de corupţie, proiecte urbanistice care sfidează deciziile judecătorilor care le-au declarat ilegale, investiţii inutile sau supradimensionate financiar. Printre obiectivele incluse în tur s-au numărat blocul lui Adrian Năstase din str. Zambaccian, blocul construit de Elena Udrea şi Dorin Cocoş pe str. Frederic Chopin, turnul de birouri de la Armenească, despre care reprezentanţii ARC spun că i-a aparţinut lui Sorin Ovidiu Vântu, şi casa din Mihăileanu a fostului preşedinte, Traian Băsescu, informează B365.ro.

Primul obiectiv de pe traseu a fost blocul din Str. Zambaccian, care îi aparţine primului prim-ministru condamnat pentru corupţie, Adrian Năstase. Blocul are patru etaje şi, potrivit prezentării făcute de Simona Popescu, a fost construit de fostul premier folosind şi materiale de construcţie despre care procurorii au constatat că au fost primite ca mită.

"Adrian Năstase nu a vrut să investească din banii familiei, aşa că a luat decizia de a se asocia cu un constructor, în persoana lui Sergiu Sechelariu, cel care a pus şi terenul la bătaie, iar partenerul trebuia să ridice construcţia respectivă. Ulterior, ca o garanţie că lucrurile vor merge bine, Năstase l-a şi numit pe Sechelariu ca secretar de stat la Ministerul Transporturilor, iar cea care dirija efectiv afacerile acestuia, Irina Jianu, a primit postul de inspector-şef la ISC", a declarat Simona Popescu.

În acelaşi dosar a fost condamnată şi Irina Jianu.

"Înţelegerea iniţială era ca jumătate din bloc să îi revină lui Sechelariu, iar cealaltă familiei Năstase. Costurile de construcţie au fost estimate la 34 miliarde de lei vechi (n.r. - 3,4 milioane de lei noi), din care Năstase ar fi achitat cea mai mare parte. Procurorii DNA au descoperit că o parte consistentă a costurilor, reprezentând materiale de construcţie aduse din China, termopane, gresie, faianţă, marmură, şemineu, fuseseră plătite, de fapt, de Irina Jianu, drept mită, pentru ca ea să fie numită şi menţinută în fruntea Inspectoratului de Stat în Construcţii. La cererea lui Adrian Năstase, la subsolul blocului a fost construit un buncăr placat cu foiţă de cupru, deoarece el nu dorea să fie interceptat. Imobilul a fost finalizat în martie 2004, iar Adrian Năstase a primit apartamentul de la etajul 3. Ulterior, el a cumpărat şi apartamentul de la etajul 1, pentru fiul său Andrei. Toată această "afacere" i-a adus lui Adrian Năstase o condamnare de patru ani de închisoare, din care a efectuat mai puţin de o treime", a mai explicat Simona Popescu.

Nicuşor Dan: Blocul Elenei Udrea, construit pe spaţiu verde

"Blocul Elenei Udrea şi al lui Dorin Cocoş din Floreasca este construit pe spaţiul verde. E un fenomen care s-a repetat. Acesta este unul din câteva sute de exemple. Când s-au făcut inclusiv cartierele comuniste de blocuri şi cartierele interbelice aveau aşa-numitele planuri de sistematizare. După ce s-a privatizat Romproiectul, care în perioada comunistă se ocupa de tot ce înseamnă planificare şi dezvoltare urbană, aceste hărţi au dispărut şi acolo unde aveam cartiere de blocuri şi în acele planuri de sistematizare figurau spaţii verzi între blocuri, acel regim de spaţiu verde a dispărut odată cu dispariţia acestor hărţi pe care le-a furat Romproiectul. În felul ăsta am ajuns să avem sute de clădiri construite pe spaţiile verzi dintre blocuri. A făcut Hotnews un reportaj, în urmă cu doi ani, şi a identificat doar în cartierul Floreasca 38 de blocuri construite pe spațiile verzi", a explicat Nicuşor Dan.

Mai multe pe B365.ro.