MENIU

Toader îşi apără "reforma" din spatele MCV: "Justiția scârțâie din toate încheieturile"

Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, că este o cerință din mecanismul de control al Comisiei Europene, celebrul MCV, ca România să găsească proceduri transparente de numire a procurorilor DNA și DIICOT și că asta înseamnă că sunt probleme la nivelul actualei reglementări.

Comisia Europeană a recomandat României, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), să găsească proceduri transparente pentru numirea procurorului general și a procurorilor-șefi de la DNA și DIICOT, a afirmat luni ministrul Justiției, Tudorel Toader.

"Știți care este prima recomandare? Instituirea unui mecanism transparent, la adăpost de ingerințe politice, de numire a procurorilor de rang înalt. Procedura de numire a procurorilor vine de 12-13 ani de zile. Din moment ce MCV-ul, sub imperiul legii în vigoare, prin care ministrul propune, CSM-ul avizează și președintele numește, dar poate să nu țină cont de avizul CSM-ului (...), ne recomandă să găsim proceduri transparente, la adăpost de ingerințele politice, înseamnă că este o problemă la nivelul actualei reglementări, pe care noi vrem să o îmbunătățim și să o adaptăm acelor recomandări", a declarat Toader citat de Agerpres.

Ministrul Justiției a reluat disputa cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, spunând că gestul acestuia de a convoca toţii şefii de parchete din ţară, la o şedinţă în care s-a votat proiectul privind modificările aduse legilor justiţiei, iese din cadrul atribuțiunilor sale legale și constituționale.

Tudorel Toader a precizat, la un post TV, că inițiativa procurorului general al României, Augustin Lazăr, de a convoca şefii de parchete din ţară, pentru a discuta pe marginea proiectului privind modificările aduse legilor justiţiei, nu a fost una corectă.

"Sigur că poate să facă, din moment ce a făcut. Întrebarea este dacă e corect ce a făcut. Era în competența dânsului să convoace cei 2950 de procurori să analizeze un proiect de lege și să îl supună la vot? Categoric nu! Pentru că, pe legile justiției, avizator este CSM-ul care are o secție pentru procurori și una pentru judecători", a spus Toader la Antena3.

Ceea ce a făcut procurorul Augustin Lazăr iese din cadrul atribuțiunilor legale și constituționale, a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a afirmat, în mod surprinzător, că Justiția din România scârțâie din toate încheieturile și că trebuie resetată și adusă în parametrii instituționali.

"Am cerut controlul de fond, managerial, atât la DNA cât și la Parchetul General și la ÎCCJ pentru că un astfel de control nu a mai fost făcut de 10 ani de zile. În 10 ani de zile s-au schimbat foarte multe. (...) Am așteptat și eu, ca și dvs. raportul/rezultatele controlului pe care nu l-am primit până acum", a spus ministrul Tudorel Toader.

"M-aș bucura dacă opinia publică începe să înțeleagă faptul că în România justiția scârțâie din toate încheieturile și că trebuie resetată și adusă în parametrii instituționali. Referitor la CSM, ceva scârțâie și acolo", a spus ministrul Toader.

Tudorel Toader se îndoieşte şi de independența Inspecției Judiciare:

"Câtă vreme CSM-ul, care reprezintă magistrații din România, garantul independenții Justiției, adoptă regulamentul de funcționare a Inspecției Judiciare, am mari rezerve asupra faptului că Inspecția Judiciară e cu adevărat independentă. Inspectorii de la Inspecția Judiciară controlează anumiți procurori, după care trebuie să meargă la CSM, care să îi valideze rezultatele inspecției", a explicat Tudorel Toader.

Mai multe articole despre:
tudorel toader Augustin Lazăr