MENIU

Tudorel Toader intervine în scandalul momentului:"Nu se poate cu OUG, ci doar prin legiferare"

Fostul ministru al Justiției a declarat că nu se poate că nu se poate adopta OUG pentru amnistie şi graţiere, iar calea de urmat este aceea a legiferării acestor modificări.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi fost judecător constituţional, reacţionează la decizia CCR prin care a fost respinsă interzicerea amnistiei şi a greţierii pentru fapte de corupţie. Rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi afirmă că în baza raţionamentului folosit azi de CCR a refuzat şi el să promoveze, în calitate de ministru al Justiţiei, o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.

"Oare de câte ori am afirmat, în mod public, faptul că nu se poate adopta OUG pentru amnistie şi graţiere, iar calea de urmat este aceea a legiferării?", a declarat Tudorel Toader, pentru Stiripesurse.ro

Precizarea fostului ministru face trimitere la comunicatul Curţii Constituţionale: "Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni." Prin urmare, nu ar fi permisă nici delegarea aprecierii oportunităţii către Guvern.

Pe de altă parte, o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere ar fi produs efecte juridice chiar dacă ulterior ar fi fost declarată neconstituţională, ceea ce ar fi generat numeroase alte complicaţii legale.

Refuzul de a promova o astfel de ordonanţă de urgenţă a fost principalul motiv pentru care PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader, ceea ce l-a determinat pe acesta să demisioneze, în luna aprilie, din funcţia de ministru al Justiţiei.