Tudorel Toader i-a trimis lui Iohannis revocarea lui Lazăr și îl amenință cu o sesizare la CCR
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi seară, că a trimis preşedintelui Klaus Iohannis documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. De asemenea, a trimis şi documentele pentru numirea celor cinci procurori respinşi, printre care şi Adina Florea la şefia DNA.
UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat joi seara, într-o postare pe Facebook, că a transmis către preşedintele României atât solicitarea de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, cât şi pe cea privind numirea Adinei Florea ca procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
De altfel, ministrul Justiţiei anunţă că a transmis la Cotroceni solicitări de numire în cinci funcţii de conducere:
* Elena Giorgiana Hosu - ca procuror şef adjunct DIICOT
* Antonia-Eleonora Constantin - procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ
* Iuliana Nedelcu - procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ
* Florena-Esther Sterschi - procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul PÎCCJ
* Adina Florea - procuror şef al DNA.
El îşi exprimă speranţa că şeful statului "va reciti atât art. 132 din Constituţie, cât şi Decizia CCR nr. 358/ 2018".
Toader a declarat ulterior că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis nu va aproba solicitările de numire în funcţie a Adinei Florea la şefia DNA şi a altor patru procurori în funcţii de conducere la PÎCCJ şi DIICOT, va fi sesizată CCR, aşa cum s-a procedat în cazul revocării lui Kovesi.
„În mesajul final, am făcut apel la preşedinte să îşi respecte obligaţiile legale şi constituţionale să recitească şi să procedeze în îndeplinirea competenţelor (din documentele transmise joi către preşedinte, n.r.). (...) Eu personal exprim speranţa că dacă în cazul doamnei Kovesi, preşedintele a citit, dar nu prea a înţeles, şi am primit dezlegarea de la CCR, acuma avem deja această dezlegare, această decizie 358. Deja cred că preşedintele o va înţelege. Dacă nu, dacă va fi nevoie, vom merge încă o dată la Curtea Constituţională şi în final, indiferent de pregătirea pe care o avem sau nu, indiferent de nivelul la care înţelegem mecanismele statului de drept, avem consilieri şi trebuie să ne respectăm obligaţiile”, a declarat Tudorel Toader la RomâniaTV.
”Întâi dă răspunsuri şi apoi spune să mă documentez”
"Astăzi voi trimite la preşedinte solicitarea oficială de revocare din funcţie a procurorului general al României. Au trecut aproape două luni de zile. Procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Personal, poate fi înţeles, dar, ca procuror general, este imposibil de înţeles. De ce anume? Pentru că s-a adresat la contenciosul administrativ din Alba Iulia ca persoană fizică, dar eu am evaluat, nu persoana fizică, ciu procurorul general. M-am referit la deficienţele manageriale de care domnia sa a dat dovadă", a declarat, joi dimineaţă, Tudorel Toader.
Toader a precizat că tot joi va trimite documentele pentru numirea celor cinci procurori respinşi la parchete, printre care şi Adina Florea la şefia DNA.
"Tot astăzi voi reveni cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcţii de conducere pe care preşedintele i-a refuzat spunând că propunerea are aspecte de nelegalitate", a completat Toader.
Toader a fost întrebat şi ce va face dacă şeful statului îi va respinge din nou solicitările.
"Vom vedea la momentul respectiv pentru ca preşedintele a făcut cum de regulă face, întâi dă răspunsuri şi apoi spune să mă documentez. A făcut această declaraţie înainte de a cunoaşte demersul la instanţa de contencios administrativ, este posibil ca preşedintele să se fie edificat între timp", a mai spus Toader.
Pe 28 noiembrie, preşedintele anunţa că o respinge pe Adina Florea pentru conducerea DNA, dar şi pe Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; pe Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; pe Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şeful statului a motivat respingerile precizând că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite.