MENIU

Trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns în țară. Când îi pot aduce oamenii un ultim omagiu UPDATE

Unde va fi înmormântată Regina Ana

O aeronavă Tarom a adus, marţi, în ţară, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, urmând ca pe parcusul a patru zile să aibă loc ceremonii la Castelul Peleş, la Palatul Regal şi la Curtea de Argeş, unde regina va fi înmormântată. Regele Mihai nu va participa la aceste ceremonii, ca urmare a recomandării medicilor. Vor fi însă prezente patru dintre cele cinci fiice ale cuplului regal, precum şi nepotul Nicolae Medforth-Mills.

UPDATE 18.45. Slujba ortodoxă oficiată, marţi după-amiază, la Castelul Peleş, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, s-a încheiat.

În Sinaia, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe şi ale bisericii catolice au bătut timp de trei minute, la intrarea cortegiului funerar în oraş.

Pe străzile din Sinaia, unde timp de câteva ore a plouat torenţial, erau numeroşi localnici şi turişti care au salutat maşinile ce formau cortegiul funerar. Oamenii făceau cu mâna, fotografiau sau se închinau, lor răspunzându-le, din maşină, Principesa Margareta.

UPDATE 17.55. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns la Castelul Peleş, unde se va afla până miercuri seară.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, îi va aduce Reginei Ana un ultim omagiu, la Castelul Peleş, miercuri, la ora 10. Premierul Dacian Cioloş va fi prezent şi el pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei Ana.

Update 15.22 Trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus pe un catafalc, pe aeroportul Henri Coandă. Familia Regală este prezentă la scurta slujbă care va avea loc pe aeroport.

După ce la Aeroportul Henri Coandă va fi rostită o rugăciune catolică de către IPS Ioan Robu, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române, sicriul va fi transportat la Castelul Peleş, unde va fi depus în Holul de Onoare. La Castelul Peleş va fi oficiată  o slujbă ortodoxă de către IPS Nifon, în prezenţa IPS Ioan Robu, iar în Sinaia vor suna clopotele tuturor bisericilor ortodoxe şi ale bisericii catolice din localitate.

Miercuri, între orele 10.00 şi 18.00, sunt aşteptate oficialităţile care doresc să-i aducă un ultim omagiu reginei.

Miercuri seară, trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus la Palatul Regal, din Bucureşti şi va fi depus în Sala Tronului. Va avea loc o ceremonie privată, urmând să fie rostită şi o rugăciune catolică prezidată de IPS Ioan Robu, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române.

Începând de joi, timp de două zile, între orele 8.00 şi 22.00, accesul va fi liber pentru toţi cei care doresc să-i aducă reginei un ultim omagiu. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există însă şi condiţii, legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”. 

Programul complet al funeraliilor Reginei Ana

Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. La 11.30 cortegiul mortuar va pleca din Piaţa Palatului şi va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sâmbătă, la ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Slujba va fi oficiată de  IPS Calinic al Argeşului, în prezenţa IPS Ioan Robu.

Sunt aşteptaţi să participle la funeraliile Reginei Ana reprezentanţi ai caselor regale din Europa, presa spaniolă dând deja ca sigură prezenţa Reginei Sofia. Există şi voci conform cărora Casa Regală britanică ar putea fi reprezentată de Prinţul Charles. Lista oficială a membrilor caselor regale străine care vor veni în România va fi anunţată joi de Casa Regală.

Sâmbătă va fi zi de doliu national şi în România, şi în Republica Moldova. În România instituţiile vor arbora în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură vor trebui să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu vor fi amânate.

Regele Mihai nu va veni la funeraliile Reginei Ana

După Revoluţie, în România au mai fost declarate zile de doliu naţional în 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei, în 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie, în 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit şi 11 români, în 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, în 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi, în 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români şi în 31 octombrie - 2 noiembrie în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”.