MENIU

Trupele Gărzii Naţionale au părăsit Capitoliul de la Washington, după aproximativ 5 luni de la asaltul din 6 ianuarie

Capitoliu SUA

Pentru prima dată după aproape cinci luni, Capitoliul de la Washington, sediul Congresului american, nu mai era, luni, apărat de trupele Gărzii Naţionale, ameninţarea violenţelor de extremă dreapta atenuându-se după atacul de la ]nceputul acestui an, mai exact din data de 6 ianuarie. Misiunea de apărare a Congresului s-a încheiat, astfel, în mod oficial, ultimii 2.149 de soldaţi, dintr-un contingent ce număra nu mai puțin de 26.000 de soldați în perioada de vârf a acestei extraordinare desfăşurări de forțe, au părăsit Washingtonul în timpul weekend-ului care tomcai s-a încheiat. Începând cu 6 ianuarie, FBI a arestat şi urmărit circa 440 de persoane implicate în asalt, dintre care mai multe zeci aveau legături cu miliţii armate.

A fost stare de asediu, pe 6 ianuarie, la Washington, după ce mii de susținători ai lui Donald Trump au înconjurat clădirea Capitoliului, iar o parte chiar au pătruns înăuntru. O femeie a fost împușcată în gât și piept și a fost evacuată, în stare gravă, potrivit CNN. Ulterior, a fost anunțat decesul acesteia.

Președintele american în exercițiu la acea vreme, Donald Trump, a postat atunci un mesaj absolut surprinzător după ce s-a instituit și starea de alertă în Washington. Acesta i-a numit „patrioți” pe protestatari și a acuzat fraudarea alegerilor. Ulterior, Twitter i-a blocat contul pentru 12 ore. Procedura de validare a alegerilor prezidențiale în Congresul american a fost reluată după aproape șase ore de la violențe. La finalul acesteia, Congresul SUA a ratificat victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Ulterior, bilanțul deceselor a urcat la 5. Pe lângă femeia împușcată care a murit la spital, au fost raportate alte 3 decese, ca urmare a unor "urgențe medicale", fără a fi oferite, însă, alte detalii, plus un polițist al Capitoliului. 

Lideri și oameni politici din întreaga lume au condamnat evenimentele de la Washington. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a afirmat chiar că liderii politici trebuie să își convingă susținătorii să nu recurgă la violență și să respecte procesul democratic.