MENIU

Lumea, un butoi de pulbere. Trump condamnă "regimul fanatic" din Iran, aruncă în aer acordul nuclear

Iran și SUA, noi tensiuni

UPDATE. Președintele SUA Donald Trump a condamnat, vineri, "regimul fanatic" din Iran și a refuzat să susțină acordul nuclear internațional cu statul din Orientul Mijlociu.

UPDATE. Președintele SUA Donald Trump a condamnat, vineri, "regimul fanatic" din Iran și a refuzat să susțină acordul nuclear internațional cu statul din Orientul Mijlociu, transmite BBC News.

Trump a transferat responsabilitatea Congresului american, care trebuie să decidă în decurs de 60 de zile dacă va impune noi sancțiuni statului Iran, cu care regimul Obama ajunsese într-o relație de

Liderul de la Casa Albă a acuzat Iranul că susține terorismul și a spus că va închide toate căile regimului iranian "de a ajunge la arme nucleare".

.....

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, urma să prezinte, vineri, strategia administrației sale față de Iran: se așteaptă că ceară sancțiuni pentru ceea ce consideră „politica agresivă” a Iranului în Orientul Mijlociu, dar nu și retragerea Statelor Unite din acordul nuclear.

Încheiat în 2015 de Iran cu principalele cinci puteri ale lumii, acordul prevede ridicarea sancțiunilor impuse Iranului în schimbul limitării drastice a programului nuclear al Teheranului.

Trump a criticat mereu acordul pe care îl consideră „o rușine” pentru Statele Unite. Potrivit unor surse anonime, apropiate Casei Albe și citate de mediile americane, Trump va declara din nou că Iranul nu respectă „spiritul” acordului, care oricum nu este în interesul securității americane. Dar nu va acuza Teheranul că nu respectă condițiile concrete ale acordului și nici nu va cere impunerea de noi sancțiuni, legate de programul nuclear iranian.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se confirmă sau liderul de la Casa Albă va denunța acordul nuclear iranian.

Președintele Donald Trump a susținut vineri că va schița o strategie mai severă pentru a lupta împotriva Iranului.

 Președintele american a declarat că va încerca să consolideze punerea în aplicare a ceea ce consideră că este o afacere nucleară „defectuoasă” și a susținut că refuză finanțarea Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, notează Reuters.

“Este timpul ca întreaga lume să ni se alăture nouă, cerându-i guvernului iranian să pună capăt preocupării sale pentru moarte și distrugere”, a spus Trump într-o declarație a Casei Albe, care a stabilit elemente-cheie ale strategiei.

Trump nu va certifica acordul nuclear cu Iranul, dar nici nu îl va revoca, anunță Tillerson

Președintele SUA, Donald Trump, va anunța vineri că nu certifică respectarea de către Iran a acordului privind programul nuclear, convenit în anul 2015 între Teheran și marile puteri, dar nu va revoca acest acord, a anunțat secretarul american de stat, Rex Tillerson, citat de Agerpres.

În schimb, liderul de la Casa Albă va cere Congresului să înăsprească legislația privind Iranul, fără să fie însă reintroduse sancțiunile împotriva acestei țări, întrucât o revenire la sancțiuni ar implica de facto părăsirea acordului, a mai precizat Tillerson.

O lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresul, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite. Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a decide dacă reintroduc sancțiunile.

Mai multe articole despre:
Iran trump