Trei persoane, reținute pentru înșelăciune prin metoda “Pomană pentru decedații din Clubul Colectiv”
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgu-Jiu au reținut, pentru 24 de ore, trei persoane care au înșelat o femeie, în vârstă de 53 de ani, prin metoda “Pomană pentru decedații din Clubul Colectiv”.
La data de 21 ianuarie, poliţiştii din Târgu-Jiu au fost sesizaţi prin apelul 112 despre faptul că o femeie, de 53 de ani, în timp ce se deplasa pe DN 66, localitatea Romaneşti, a fost abordată de o persoană, care a coborât de pe scaunul din dreapta faţă al unui autoturism de culoare negru şi sub pretextul că doreşte să-i dea de pomană mai multe bijuterii pentru o rudă care i-a decedat, i-a solicitat părţii vătămate să pună inelele şi cerceii într-un şerveţel.
Ulterior, i-a restituit şerveţelul, spunându-i să-l pună în buzunar şi să nu îl deschidă până ajunge la domiciliu.
După plecarea autoturismului, persoana vătămată a constatat că bijuteriile i-au fost substituite cu altele contrafăcute.
În urma verificărilor efectuate de poliţişti a fost identificat pe DN 67, localitatea Polovragi, un autoturism de culoare negru, în care se aflau trei persoane, de 27, 41 şi 44 de ani, toţi din judeţul Vâlcea.
Cu ocazia controlului corporal, asupra tinerei de 27 de ani, din autoturism, au fost identificate două inele şi o pereche de cercei, însuşite prin metoda ,,Pomană pentru decedaţii din Clubul Colectiv’’, de la femeia, de 53 de ani, în timp ce se afla pe raza cartierului Romaneşti, din municipiul Târgu-Jiu.
Totodată în autoturismul cu care se deplasau suspecţii, au fost descoperite mai multe bijuterii din metal galben, în cantitate de aproximativ 400 grame, precum şi suma de 800 lei, ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Cei în cauză au fost reţinuţi pentru 24 ore pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune.
Suspecţii au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Gorj, urmând ca în data de 22 ianuarie a.c., să fie prezentaţi magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu şi Judecătoriei Târgu Jiu cu propunere de arestare preventivă.
Recomandări ale Poliției Române
Poliția Română recomandă că, pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi : traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:
- În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări;
- Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
- Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale;
- De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, accidentele rutiere sunt de obicei, anunţate de persoane oficiale, abilitate în acest sens.. Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie.
- Într-adevăr, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă; de aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de infractorii care au profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare.
Pentru prevenirea înșelăciunilor comise prin aceste metode, este absolut necesar:
- să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat poştal/ virament bancar unor rude ; sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie; cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112;
- nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului;
- nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială - avocat, procuror, poliţist etc.);
- nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.), nu presupune şi înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului ;
- nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe aferente premiului, se realizează ulterior.
Specific infracţiunilor de înşelăciune prin metoda ”Tras din bani” este faptul că majoritatea sunt comise la casele de schimb valutar unde autorii,în general persoane prezentabile care nu ridică suspiciuni,profită de neatenţia lucrătorilor şi sustrag o parte din valuta oferită spre schimbare.
Metoda „Ghicitul” este folosită cu preponderenţă de către persoane de sex feminin de etnie romă,care, pe motivul că sunt capabile de a prezice diferite aspecte personale privitoare la victimă reuşesc să capteze atenţia acesteia.
Sub pretextul efectuării unor vrăji pozitive, acestea cer bijuteriile persoanelor vătămate, pe care le introduc într-o bucată de material, după care prin distragerea atenţiei, reuşesc să le substituie cu alte obiecte fără valoare.
Din aceste considerente, vă recomandăm:
Nu vă lăsaţi induşi în eroare, prin aceste „oferte” de prezicere a viitorului, asigurare a prosperităţii şi bunăstării familiei;
Nu înmânaţi bijuteriile unor persoane, pentru a le „descânta”, fiindcă vor fi substituite cu bijuterii din metal comun;
Nu permite accesul unor persoane necunoscute în curte sau în locuinţă şi nu acceptaţi ofertele tentante de achiziţie sau vânzare bunuri;
În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, reţineţi semnalmentele persoanelor, caracteristicile autoturismului şi sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, sau apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112!