MENIU

Trauma celor 20 de ani de captivitate a ursoaicei Ina închide Grădina zoologică din Piatra Neamț

Ursoaica Ina, în libertate, la Zărnești, marcată de trauma captivității Foto: Facebook.com

Una din cele mai vechi grădini zoologice din țară, care funcționa de mai bine de un secol, se închide definitiv, după imaginile dramatice ale ursoaicei Ina care a trăit acolo, în captivitate, timp de 20 de ani, într-un spațiu mult prea mic.

 

Una din cele mai vechi grădini zoologice din țară se închide definitiv după ce în spațiul public au apărut imagini traumatizante cu o ursoaică ținută în captivitate acolo și apoi eliberată. Decizia a fost luată în urma unui sondaj realizat pe Facebook. Este vorba despre Grădina zoologică din Piatra Neamț, unde ursoaica Ina și-a petrecut 20 de ani din viață într-o cușcă mult prea mică. 

După 117 ani, Grădina zoologică din Piatra Neamț se desființează. Primarul localitații a iniţiat un sondaj pe Facebook despre utilitatea obiectivului. Sondajul a fost făcut după ce edilul a văzut un filmuleț cu ursoaica Ina.

Ursoaica Ina este marcată de trauma captivității, după 20 de ani petrecuți într-o cușcă prea mică, la Zoo Piatra Neamţ. Aici, Ina a împărțit un singur țarc, care avea un singur bârlog și un singur teren, cu sora ei, Anca.

Deși acum este în libertate și se bucură de un spațiu generos în Sanctuarul pentru Urși de la Zărnești, Ina continuă să se învârtă în cerc, parcurgând, imaginar, cușca în care a trăit atât de mult timp.

„Când mergeți la o grădină zoologică care are spații minuscule pentru animale, să vă aduceți aminte de mișcările Inei! Mintea ei a rămas captivă într-o cușcă imaginară, aceeași care a ținut-o prizonieră timp de 20 de ani. Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată!”, spun cei de la Sanctuarul de urși Libearty din Zărnești, care au acum grijă de Ina.

„Cred că nimic nu ne oferă dreptul de a mai chinui animale doar pentru că suntem curioși. Pentru mine, acest punct rămâne un reper pentru oraș. Aici va rămâne o grădină publică ce va purta numele celui mai bun primar din Piatra Neamț: Nicu Albu”.

La sondajul făcut de primar au răspuns 3.600 de persoane, 50 la sută dintre localnici considerând că acest obiectiv nu este necesar pentru oraş, şi aproape 24 la sută îl văd util.