MENIU

Tratamentul cu plasmă REDUCE rata mortalității! Câți au donat până acum în România

Pacienții infectați cu noul coronavirus care primesc plasmă au o rată de mortalitate mai scăzută. Asta reiese dintr-un studiu recent realizat de mai mulți cercetători americani. Medicii români spun și ei că cei mai mulți bolnavi care au primit plasmă au dat semne rapide de ameliorare și au fost externați. Cu toate acestea, la noi în țară numărul donatorilor este încă mic, aproximativ 80. 

Medicul Alexandru Covaci de la Spitalul de Urgență din Brașov s-a infectat în timp ce trata bolnavii de COVID-19. După ce s-a vindecat și-a dorit să-i ajute și pe alții să învingă mai ușor boala. 

”Avand in vedere donatul de plasma, din moment ce exista dovezi stiintifice ca plasma ajuta mai ales pacientii în stare grava, nu vad motivul pentru care sa nu donam daca putem sa facem un bine”, spune ALEXANDRU COVACI, medic Spitalul de Urgență Brașov.

Rata de supravieţuire în rândul pacienţilor care au primit plasmă este mai mare. Asta arată un studiu realizat de mai mulți cercetători din America. Potrivit documentului, 13% dintre cei care au primit plasmă au murit. În cazul celor care au luat alt tratament procentul este de 24%.

Și pacienții români s-au vindecat mai ușor după ce au primit plasmă. Numai la Institutul Matei Bals din Capitala, 5 pacienti au fost tratati cu plasma. Medicii spun ca unii dintre acestia au inceput sa respire mai bine sau au fost detubati dupa ce au primit un astfel de tratament.

În prezent, plasma este recoltată în 18 Centre de Transfuzii din țară. Un singur donator de plasmă poate salva cel puțin trei bolnavi. 

Mai multe articole despre:
pacienti plasma donatori