Tratamente naturiste cu flori şi frunze de liliac. Vindecă sute de boli, DE SECOLE!
Primăvara, alături de alte flori, ne putem bucura de parfumul și culorile liliacului, dar și de numeroasele sale proprietăți benefice asupra organismului.
Pe lângă frumusețea și mirosul lor plăcut, florile de liliac au foarte multe proprietăți terapeutice. Liliacul conține glucide, substanțe amare, amidon, rezine, glucozizi ideale în tratarea anumitor afecțiuni. Florile și frunzele de liliac conțin zaharoză, sirigină, emulsină, invertină, siringopicrină și alte elemente active care le conferă proprietăți astringente, revulsive, tonice, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, decolorante, stomahice, antireumatice, în scop terapeutic folosindu-se toate părțile plantei, mai puțin rădăcina.
Florile de liliac sunt folosite sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, cataplasme, unguente. Infuzia din flori de liliac are proprietăți hipoglicemiante, de reducere a nivelului de zahăr din sânge. Este folosită în medicina populară în tratamentul gripei, tuberculozei, răcelii, tusei, diareei, pietrelor la rinichi. Gargara cu infuzie din flori de liliac ajută în vindecarea laringitei și a altor afecțiuni ale gâtului.
Efectul lor antiinflamator este apreciat în medicina populară, de secole, florile fiind utilizate în tratarea durerilor lombare, bolilor musculare și articulare, artritei și reumatismului, pentru ameliorarea inflamațiilor. Se pot aplica comprese cu tinctură sau decoct din flori de liliac. Unguentul din flori de liliac este recomandat ca remediu pentru vânătăi, zgârieturi, eczeme, răni, ameliorarea nevralgiilor, durerilor reumatice sau celor provocate de artrită.
Apa din flori de liliac se obține umplând o sticlă, pe jumătate, cu flori, peste care se adaugă alcool, până la un litru. Compoziția se păstrează la întuneric 2-3 săptămâni după care se filtrează și peste lichidul obținut se toarnă apa distilată, în proporție de 1 la 2. Amestecul obținut se folosește sub formă de comprese pentru ten ori pentru piele.
Unguentul se prepară din 40 de grame de flori de liliac, puse la macerat într-un litru de ulei, timp de două săptămâni, într-un loc întunecos și cald. Zonele dureroase se ung cu acest amestec, de câteva ori pe zi, masându-se ușor, scrie AGERPRES.
Din frunzele liliacului se prepară infuzie care poate fi folosită în tratamentul împotriva colicilor hepatici, utilizându-se atât pentru calmarea durerilor hepatice, cât și pentru restabilirea bunei funcționări ficatului. De asemenea, reduce febra, contribuie la detoxifierea organismului și redă pielii elasticitatea și luminozitatea. Decoctul din frunze fierte în lapte dulce se folosește la curățarea tenului, fiind benefic în cazul pielii iritate, arse de soare, înroșite sau care prezintă pete.