MENIU

Transportatorii ameninţă Guvernul cu proteste ca în Franţa, dacă nu li se restituie supraaciza

Transportatorii ameninţă guvernul şi ministerele de resort, al Transporturilor şi al Finanţelor, că vor organiza proteste la fel ca cele din Franţa sau Bulgaria, dacă nu li se restituie la timp supraaciza.

UNTR atrage atenţia că Guvernul nu respectă, din nou, condițiile, procedura și termenele stabilite pentru restituirea unei părți din supraacciza la motorină.

Firmele de transport stau cu dosarele depuse pentru restituirea supraaccizei, însă blocajul instituțional nu permite realizarea de plăți către transportatorii rutieri, se spune în comunicatul UNTR

Potrivit legislației, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Blocajul din prezent nu este o noutate pentru transportatori. Trei ani la rând, în intervalul 2014-2016, statul român nu a fost capabil să restituie către transportatori sumele bugetate la început de an pentru restituirea supraaccizei colectate și cuvenite legal. 

În prezent, transportatorii români au cel mai ridicat cost al motorinei față de țările din jur, de 1,06 euro/litru fără TVA, ceea ce reprezintă un dezavantaj major în competiția cu ceilalți transportatori, în special est-europeni.

Transportatorii mai atrag atenţia că Ministerul Finanțelor a pierdut 1,2 miliarde de lei din ținta de încasări propusă la accize, tocmai pentru că transportatorii străini evită să alimenteze cu carburanţi din România. În aceste condiţii, UNTRR solicită măsuri urgente astfel încât supraaciza ori să fie returnată la timp, ori să fie eliminată.

Proteste violente în Franţa, haos în trafic, o femeie moartă şi zeci de răniţi (VIDEO)

Mai multe articole despre:
accize