MENIU

Transportatorii aerieni vor să fie informaţi asupra riscurilor, după prăbuşirea MH17 în Ucraina

<p>Foto: en.wikipedia.org</p>

Oficiali în domeniul transportului aerian au cerut luni ONU să creeze un cadru legal vizând folosirea armelor antiaeriene şi au pledat pentru o mai bună informare asupra riscurilor cărora sunt supuse companiile aeriene în zone de conflict, potrivit Mediafax.

Prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă în estul Ucrainei, a precipitat o reuniune a oficialilor din domeniul transportului aerian sub egida Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO).

"Zborul MH17 a punctat, posibil, o defecţiune în sistemul" securităţii aeriene, a afirmat Tony Tyler, directorul general al Asociaţiei Internaţionale pentru Transport Aerian (IATA).

"Avioanele civile sunt vehicule paşnice şi nu ar trebui să fie niciodată ţinta armelor de război", a subliniat Tyler, declarându-se "convins" că guvernele ar putea "găsi mijloace pentru a lărgi cadrul legal internaţional", în scopul de a proteja transportul aerian.

"Nu există nicio lege sau convenţie care să impună statelor obligaţia de a gestiona proiectarea, fabricarea şi amplasarea armelor antiaeriene", în timp ce convenţii pentru armament nuclear şi biologic există, a adăugat Tyler.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Prăbuşirea MH17, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a soldat cu 298 de morţi