Statul lasă Transgaz fără bani de investiţii, deşi e prima vioară în gazoductul BRUA
Transgaz BRUA. Statul, prin Ministerul Economiei, solicită ca 90% din profitul Transgaz pe anul trecut să fie împărţit ca dividente, deşi compania speră să păstreze jumătate din profit pentru noi investiţii.
Transgaz BRUA. Acționarii Transgaz trebuie să decidă, pe 7 iunie, dacă vor primi 50% sau 90% din profit ca dividende. Propunerea de 50% vine din partea Consiliului de administrație, deoarece compania are nevoie de bani pentru investiții, iar cea de 90% din partea statului, pentru că este nevoie de bani la bugetul de stat.
Transgaz BRUA. Dacă s-ar aproba propunerea de 50%, dividendul brut pe acțiune este de 25,22 lei, în timp ce la Ministerul Economiei 90%, suma este de 45,38 lei/acțiune.
Anunțul publicat a urcat prețul acțiunilor companiei cu 3,65%, la prânz, investitorii așteptându-se ca propunerea statului, acționarul majoritar cu o deținere de 58,5%, să fie cea aprobată în ședința Adunării Generale a Acționarilor din 7 iunie, potrivit Hotnews.ro.
Transgaz BRUA. Investițiile realizate în 2017 de către Transgaz, transportatorul național de gaze, au fost și mai reduse decât în ceilalți ani, în care oricum au fost mult sub cele programate. Practic, în 2017, Transgaz a înregistrat un nou record negativ în privința investițiilor, realizând doar 13,9% din programul de modernizare și dezvoltare investiții, potrivit raportului administratorilor pe anul trecut. Infrastructura de transport al gazelor este învechită, mare parte avand o vechime de peste 40 de ani.
Transgaz, gaură de 83,5 milioane de lei în primul trimestru
Transgaz, gaură de 83,5 milioane de lei în T1!Transgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 236,605 milioane lei, în scădere cu 26% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor furnizate Bursei de Valori Bucureşti.
Transgaz a înregistrat în T1 din 2018 o gaură de 83, 528 milioane de lei față de perioada similară din 2017. O scădere similară s-a înregistrat şi în cazul profitului brut, care s-a situat la 282,655 milioane lei.
Transgaz a vărsat la bugetul de stat suma de 118,008 milioane lei, din care 50,669 milioane lei taxa pe valoarea adăugată, 41,99 milioane lei redevenţa petrolieră, 14,050 milioane lei impozit pe monopolul natural.
Transgaz, element-cheie în proiectul BRUA
Transgaz a primit aprobarea la sfârşitul lunii martie 2018 pentru demararea lucrărilor în prima fază a proiectului BRUA care prevede transportul gazelor din regiunea Mării Negre către vestul Europei pe traseul Bulgaria - România - Ungaria - Austria.
Potrivit Transgaz, traseul conductei urmează direcţia generală de la Sud Est spre Vest, traversând judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 38 de staţii de robinete de secţionare, din care 33 pe firul conductei şi 5 în incinta staţiilor de comprimare gaz, precum şi 18 staţii de protecţie catodică.
Ungaria a declanşat un adevărat scandal în ultimul an legat de fiabilitatea proiectului BRUA. În vara anului 2017, Ungaria a ridicat probleme de eficienţă economică care nu ar mai permite continuarea conductei până în Austria.
Ulterior, şeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban a dezvăluit existenţa unui acord controversat pe BRUA între România şi Ungaria care să vizeze exploatarea de către Ungaria a resurselor de gaze naturale de la Marea Neagră.
SNTGN Transgaz SA Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniul specific activităţii sale.