MENIU

Transgaz a câștigat licitația de privatizare a companiei de stat din R. Moldova, Vestmoldtransgaz

Premierul Pavel Filip a anunțat astăzi că Transgaz România a câștigat licitația de privatizare a Întreprinderii de Stat Moldvestransgaz, scrie Deschide.md.

Potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice din R. Moldova, preţul iniţial de vânzare a Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei moldoveneşti. Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.

Amintim că Transgaz a depus o ofertă pe 28 decembrie 2017 pentru a cumpăra Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Potrivit companiei din România, lucrările de construcție a gazoductului urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2018 așa încât din 2019 Capitala Republicii Moldova ar putea să folosească gazul din România.

Întreprinderea Vestmoldtransgaz a fost creată în 2014 şi avea în gestiune reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi prestarea de servicii de transport a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. În septembrie 2017, Ministerul Economiei şi Infrastructurii anunţa eliberarea unui certificat de urbanism pentru ca Vestmoldtransgaz să poată proiecta lucrări de construcţie pentru o conductă de transport de gaze naturale între Ungheni şi Chişinău.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014.

La mijlocul lunii decembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor companiei Transgaz a aprobat înfiinţarea unei companii în Republica Moldova pentru a participa la procedura de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz.