MENIU

Transferul răniţilor în Anglia şi Ungaria, AMÂNAT. Un pacient de la Floreasca va fi dus în Israel

Transfer amânat

Mai multe persoane dintre cele rănite în incendiul din clubul Colectiv urmau să fie transferate în Anglia şi Ungaria în prima parte a zilei. Zborurile au fost amânate, ca urmare a degradării stării pacienţilor.

UPDATE: Un pacient de la Spitalul Floreasca urmează să fie transferat în cursul zilei de duminică la o clinică din Israel.

UPDATE: Răniţii în incendiul de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din străinătate vor fi transportaţi şi cu un avion al NATO, aeronava putând efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele româneşti, a precizat ministrul Apărării, Mircea Duşa.

....................................................................................................................................................................

Transferul răniţilor din Colectiv pentru Anglia şi Budapesta a fost amânat din cauza stării pacienţilor.

Un avion era programat să decoleze spre Marea Britanie  la ora 10.00, iar un altul trebuia să zboare, la ora 12.00, spre Ungaria. Misiunile urmau să fie executate la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne, iar pacienţii să fie asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate din MApN.

Sâmbătă dimineaţă, 16 răniţi în incendiul din clubul Colectiv au fost preluaţi cu două aeronave Spartan ale Ministerului Apărării, care au decolat de la Baza Militară de la Otopeni. Opt dintre pacienţi au fost transferaţi pentru tratament în trei spitale din Olanda, iar ceilalţi opt, la Spitalul Militar din Bruxelles. Doi dintre cei opt pacienţi transportaţi în Olanda au decedat, unul în ambulanţă spre spital şi un altul la spitalul din Rotterdam, a spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică din Spitalul Floreasca, a explicat la Realitatea TV care va fi evoluţia următoare a pacienţilor răniţi în timpul incendiului din clubul Colectiv.

"Arsura severă este o boală extrem de gravă - de fapt, cea mai severă circumstanţă biologică în care mai poate exista o fiinţă vie. Deci, este o boală extrem de gravă, extrem complexă şi de durată, care are o evoluţie oarecum eşalonată: adică, solicitările sistemice, solicitările organelor intervin cu o anumită frecvenţă, după un anume calendar, care, însă, este semnificativ agravat de particularităţile cazurilor", a explicat dr. Ioan Lascăr.

"În cazul de faţă, particularitatea producerii accidentului şi-a pus amprenta pe particularităţile evoluţiei acestor cazuri, pentru că la momentul producerii accidentului, pe lângă temperatura ridicată a mediului, care a generat arsuri de suprafaţă - arsuri care, subliniez, pentru cea mai mare parte a cazurilor despre care discutăm nu aveau risc major, erau arsuri de gravitate medie sau minore, însă acestora li s-au asociat leziunile inhalatorii. Adică, toţi pacienţii au inhalat aerul care era generat de incendiul respectiv, care avea o temperatură ridicată şi era un aer fierbinte, însă nici acest lucru nu era suficient, pentru că odată cu inhalarea aerului au fost inhalate şi substanţe toxice. Severitatea evoluţiei şi gravitatea pronosticului final provine din gravitatea arsurilor respiratorii, asociate cu substanţele toxice inhalate, care generează imprevizibilitatea absolută în evoluţia cazurilor", a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a stării victimelor tragediei din Colectiv, dr. Ioan Lascăr a precizat că "săptămâna aceasta, a doua săptămână în evoluţia arsurilor grave este cea marcată de apariţia complicaţiilor majore la nivelul plămânilor, la nivelul rinichilor, la nivelul sistemului circulator şi infecţiile grave extensive care marchează în totalitatea lor aspectul evoluţiei acestor cazuri."