MENIU

Tragedia aeriană de la Cogealac, soldată cu 8 morți - ordinele confuze care au facilitat accidentul

Informații șocante în cazul elicopterului IAR 330 prăbușit în luna martie, în Dobrogea, după ce a plecat într-o misuiune de salvare a echipajului unui MiG-21 LanceR care a dispărut de pe radar. Noile date scot la iveală lipsa de coordonare din Armata română, cea care ar trebui să ne apare în caz de razboi. Datele din cutia neagră a aparatului de zbor și notele explicative ale șefilor Forțelor Aeriene arată că aceștia au dat ordin de decolare, dar s-au răzgândit, când era prea târziu. 8 oameni au murit în urma celor 2 accidente aviatice, produse la câteva minute distanță.

Pe 2 martie, la ora 19:00, aeronava MiG-21 LanceR aflată într-o misiune aeriană deasupra Dobrogei s-a prăbușit în apropierea localității Cogealac. Pilotul a murit pe loc. Ulterior, alți 7 soldați au fost trimiși la moarte. Deși condițiile meteo erau nefavorabile și nu ar fi trebuit să plece în misiune de sprijin, superiorul lor a dat ordin ca aparatul de zbor să decoleze. Astfel, elicopterul IAR 330 PUMA a fost ridicat de la sol și, la nici 30 de minute distanță, s-a prăbușit, potrivit libertatea.ro.

În cutia neagră a elicopterului au rămas ultimele conversații purtate de membrii echipajului.

Maistru Militar Banu Gelu: Înclinat...„neinteligibil”..înclinat nașpa de tot! Nu mai avem pământ.
Locotenentul comandor Bogdan Florin: Dă-mi voie.
Maistru Militar Banu Gelu: Suntem răsturnați, nu se mai poate, băga-mi-aș...
Locotenentul comandor Bogdan Florin: Dă-mi voie...Sorin!

Centrul de comană a luat hotărâri pentru evenimente care deja se întâmplaseră, iar ordinul de revenire acasă a fost dat după prăbușire. Dialogul este halucinant.


Locotenent comandor Vîrșan Iulian: Ați auzit?
Sergent Uatu: Să sunt eu la 112? Cum e să sun la 112? Caută și tu procedura aia acolo, nu știu care. Ioana, la ce minut ai trecut tu decolarea? La 5-0?

Voce feminină: 5-0. Sună un telefon. „Da, da, confirm, da, bine”, răspunde Vârșan. „Puma 57, Puma 57, approach de la operații curente dacă vremea este proastă continuați apropierea și aterizarea la Kogălniceanu”.

Sergent Uatu: Puma 57! Puma 57! 7 mile nord, nu-l mai vedem nici pe ăsta și nu vreau să spun… mai dă-o dracu!

Practic, acela a fost momentul în care realizaseră comandanții că au pierdut și cel de-al doilea aparat de zbor. În mai puțin de jumătate de oră, opt oameni au murit.

ORELE DIN CUTIA NEAGRĂ NU CORESPUND CU CELE DIN RAPORTUL FORȚELOR AERIENE ROMÂNE

 

Anchetatorii au pus cap la cap orele din cutia neagră, cele de la comandament și de la turnul de control. Astfel, a rezultat că ordinul de a nu decola a fost dat la ora 20:21, când elicopterul era deja în aer, iar cel de întoarcere la 20:30 după ce aparatul s-a prăbușit.

 

Ulterior, Forțele Aeriene Române aveau să transmită ora 20:44 ca fiind cea de prăbușire a avionului, informație total eronată. 20 de zile mai târziu, toată vina a fost pusă pe umerii echipajului de la bord și pe condițiile meteo.

Acum, la șapte luni de la producerea tragediei aviatice, Parchetul Militar nu a reușit nici măcar să audieze părțile implicate. În prezent, procesul se află în faza de elaborare a unei analize tehnice a accidentului.