MENIU

TRADIŢIA care întrece orice imaginaţie. Cum sunt înmormântaţi oamenii într-un judeţ din România?

Tradiţia care întrece orice imaginaţie

Autorităţile din Constanţa sunt în alertă. Un primar a reclamat faptul că anumite familii de romi nu îşi îngroapă morţii aşa cum prevede legea, ci sunt ţinuţi într-un sarcofag pentru ca rudele să aibă acces mai uşor la ei şi să-i vadă.

Deşi legea prevede ca morţii să fie incineraţi sau înhumaţi, la Cuza Vodă, judeţul Constanţa, oamenii au dee-a face cu o situaţie ieşită din comun.

"Morţii sunt puşi într-un soi de cavou mai înalt, să îi poată vedea rudele. Putrezesc cumva la vedere... e o situaţie mai ciudată", au spus oamenii legii. Cazul a ajuns în atenţia mai multor instituţii, urmând să fie demarată o anchetă la faţa locului, scrie replicaonline.ro.

"În urmă cu 6-7 ani am fost pentru prima oară în cimitirul de la Cuza Vodă, la solicitarea viceprimarului de atunci, iar morţii de etnie romă nu erau înhumaţi în adevăratul sens al cuvântului, ci într-un soi de cavou. Erau ţinuţi la nivelul solului, băgaţi într-un sarcofag de ciment, prevăzut cu o fereastră de vizitare la nivelul capului. Noi am putut să intrăm pe o uşă în cavou. Erau scaune de jur împrejur, farfurioare şi pahare de unică folosinţă. Am înţeles că există obiceiul ca în momentul când se comemorează mortul, să vină rudele şi să stea acolo, să mănânce. Acea fereastră de vizitare era pentru momentele de comemorare, spun inspectorii care au mai fost sesizaţi cu privire la situaţia din Cuza Vodă. Tot inspectorii au mai precizat că la momentul controlului din acea perioadă s-a descoperit că unele cavouri aveau ferestrele sparte. Am simţit un miros pestilenţial, cadavru în putrefacţie. Noi am trasat ca măsură să se renunţe la acest obicei de a păstra cadavrele la nivelul solului şi să fie înhumate în pământ. Este un obicei al etnicilor romi, aşa ni s-a comunicat. Ei spun că nu fac nici un fel de rău comunităţii. Acesta este obiceiul lor şi ţin morţiş să îl respecte. La acest obicei trebuia să se renunţe, să nu devină o problemă de sănătate publică. Este singurul loc din judeţul Constanţa unde se practică povestea asta", au conchis inspectorii.

La ancheta de joi va participa primarul Niculae Horneţ, staborul de etnie romă, preotul din localitate, inspectorii sanitari, dar şi poliţiştii care le vor explica familiilor celor decedaţi că trebuie să respecte legea.