Tractoarele care merg singure au invadat România. Sunt ghidate de computer, cu ajutorul sateliților
AGRICULTURĂ. Pe piaţa agricolă de la noi au apărut din ce în ce mai multe utilaje care ară, seamănă și recoltează singure. Cele mai ieftine sisteme de ghidaj prin satelit costă câteva mii de euro, dar costurile pot urca până spre 20.000 de euro, în cazul în care fermierii optează pentru cele mai performante sisteme.
AGRICULTURĂ. Pe 18 noiembrie 2008, primul tractor complet autonom din România intra înâia oară în brazdă la o fermă din comuna Tormac, județul Timiș, scrie Agrointel.ro.
AGRICULTURĂ. La cinci ani de la acea premieră pentru agricultura românească, specialiştii explică cum a evoluat piața tractoarelor care se autoconduc, fiind ghidate de computer cu ajutorul sateliților și în care intervenția umană e minimală.
AGRICULTURĂ. Ciprian Ion, manager în cadrul IPSO România, reprezentantul oficial al John Deere în România, face o radiografie a pieței de utilaje care ară, seamănă și recoltează singure:
"Pe partea de inteligență, cum îmi place să-i spun, avem două ramuri total diferite : ghidarea prin satelit și monitorizarea. Pentru ghidarea prin satelit noi folosim doar autoghidare, adică tractorul virează singur, fără intervenția operatorului. Acestea nu sunt noutăți. John Deere le-a introdus pe piață de 6-7 ani de zile. Acum 5 ani de zile, când am venit în firmă, erau maxim 10 sisteme de ghidare în România, iar în 2013 batem undeva la peste 1000 de sisteme de ghidare prin satelit sau upgrade-uri ale acestora pe mașinile agricole din România și tendința e de creștere rapidă, deoarece noi vindem 500-600 de tractoare pe an și 40% din ele pleacă cu ghidare".
Cele mai ieftine sisteme de ghidaj prin satelit costă câteva mii de euro, dar costurile pot urca până spre 20.000 de euro, în cazul în care fermierii optează pentru cele mai performante sisteme, ne-a declarat Ciprian Ion: "Trebuie să facem diferența între sistem de ghidare și sistem de orientare, pentru că noi în mașină avem sistem de orientare. Acolo precizia merge de la 40 de centimetri spre câțiva metri", spune Ciprian Ion. Mai multe aici.