MENIU

Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea antigripală

Odată cu venirea sezonului rece se înmulţesc şi cazurile de gripă (nu o confundaţi cu răceala), despre care statisticile arată că afectează între 5-10% din populaţia adultă şi aproape un sfert dintre copii, scrie csid.ro.

Pentru a preveni aceste epidemii de gripă sezonieră, vaccinarea antigripală reprezintă cea mai eficientă soluţie.

Din păcate, “neîncrederea şi miturile care tot circulă în jurul vaccinului antigripal au dus la scăderea numărului de doze de vaccin achiziţionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”,  a declarat Alexandru Rafilă, consilier al ministrului Sănătăţii, în cadrul unui eveniment recent, realizat de Asociaţia PRO Imunizare, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi Societatea Română de Microbiologie.

Tot în cadrul acestei conferinţe de presă, au fost aduse în discuţie câteva recomandări pentru un program eficient de imunizare împotriva gripei sezoniere. Un astfel de program, odată implementat de autorităţi, va putea preveni deterioarea gravă a stării de sănătate a populaţiei, ca urmare a îmbolnăvirilor de gripă şi poate reduce semnificativ costurile sistemului de sănătate.

"Rata de vaccinare a scăzut dramatic în România şi este datoria tuturor - autorităti, medici, specialişti, societate civilă - să contribuie la evitarea unui dezastru care se poate ivi oricând. Să nu uităm că gripa este o boală care poate fi mortală şi că principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronici, femei gravide şi copii. Suntem la începutul sezonului gripal şi este foarte important să transmitem un mesaj puternic către public, medici şi instituţiile care pot susţine activ procesul de imunizare prin vaccinare," a declarat Dr. Oana Falup Pecurariu, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare (API).

Beneficiile vaccinării antigripale

Cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. Aceasta protejează persoana vaccinată faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, nu şi faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară.

La grupele de risc, beneficiile vaccinării antigripale se traduc prin reducerea numărului de cazuri, a complicaţiilor şi a deceselor cauzate de virusul gripal. Vaccinarea atenuează propagarea gripei sezoniere, reducând astfel semnificativ şi cheltuielile publice cu tratamente medicale.

În rândul populaţiei active, vaccinarea împotriva gripei reduce costurile asociate cu pierderea de productivitate. Datorită rapidităţii răspândirii gripei, epidemiile anuale determină un grad ridicat de absenteism la locul de muncă, iar costurile asociate productivităţii scăzute reprezintă o componentă semnificativă a impactului financiar al bolii la nivelul societăţii. Unele companii aleg să investească în fiecare an în vaccinul gripal pentru a-şi proteja angajaţii şi a reduce astfel costurile asociate cu absenteismul.

Vaccinarea personalului medico-sanitar împotriva gripei îi protejează pe aceştia şi totodată oferă protecţie indirectă întregii populaţii, în special a celor cu risc de complicaţii, prin reducerea expunerii la virusul gripal.

Potrivit ECDC, aproximativ 180 milioane de oameni din ţările UE sunt în prezent expuse riscului de a avea complicaţii cauzate de gripă. La nivel general, grupa de risc >65 ani are cea mai mare incidenţă, reprezentând aproximativ 48% din total. Citeste mai mult...

Mai multe articole despre:
vaccinare gripa cazuri vaccin antigripal sezon rece