MENIU

Tot ce trebuie să ştii despre meningită. Cum o poţi contracta şi cum se previne

<p>&Icirc;ncă două noi cazuri de meningită virală confirmate &icirc;n Constanţa</p>

Meningita se manifesta printr-o inflamare a meningelor, membranele care acopera creierul si coloana vertebrala.

Aceasta este cauzata in general de o bacterie sau de un virus si este transmisibila de la o persoana la alta. Meningita apare in general la copii, adolescenti sau la adultii tineri. Persoanele mai in varsta pot contracta virusul meningitei pe fondul unui sistem imunitar slabit.

Exista doua tipuri de meningita:

Meningita virala - este cea mai frecventa forma si nu prezinta simptome grave. Aceasta apare in general la copii si la sugari. Poate fi contractata din mancare, apa sau orice obiect contaminat.

Meningita bacteriana - este cauzata de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii care se afla la nivel nazal si al gatului. Streptococul de grup B si Listeria monocytogenes sunt alte doua bacterii ce pot cauza meningita. Aceasta forma de meningita este foarte periculoasa si se poate transmite prin secretiile nazale sau ale salivei.

Meningita poate aparea si in urma unor tratamente medicamentoase, insa aceste cazuri sunt foarte rare.

Cele mai frevente simptome ale meningitei sunt gatul intepenit, febra, dureri de cap, stari de voma, somnolenta, dureri musculare sau frisoae.

Meningita se trateaza cu antibiotice prescrise la recomandarea medicului, dar uneori poate fi necesara si administrarea de medicamente pe baza de steroizi. Pacientul trebuie internat si monitorizat.

Meningita virala poate fi tratata la domiciliu cu medicamente antiinflamatoare si prin consum ridicat de lichide. Aceasta se poate vindeca usor, in doar doua saptamani daca tratamentul este urmat corespunzator, scrie ele.ro. Pentru a preveni meningita este necesar un vaccin.