MENIU

Torționarul Ion Ficior, față în față cu victimele: Nu am nicio mustrare de conștiință

<p>Torționarul Ion Ficior, față &icirc;n față cu victimele: Nu am nicio mustrare de conștiință</p>

Ion Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava și al doilea torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, a ajuns, marți, la Curtea de Apel București, faţă în faţă cu o parte din victimele sale. În timp ce foştii deţinuţi torturaţi în penitenciar îi reaminteau chinurile la care i-a supus, Ion Ficior le nega și, mai mult, declara că nu are nicio remuşcare. Totodată, Ficior a cerut ca judecata să se facă în secret pentru că se simte hărţuit. Victimele torţionarului sunt, însă, indignate şi solicită ca şedinţele să fie publice pentru că se judecă un ,,act istoric''. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti urmează să ia o decizie.

Deşi s-a întâlnit la proces cu o parte din cei pe care i-ar fi torturat, Ion Ficior nu pare să aibă regrete.

-Uite umarul. Când ai venit cum bateai cu paru dom' Ficior?

-Nu e adevărat, nu e adevărat.

-Nu?! Nu îți este rușine?! Om bătrân... Câţi oameni is în Dunăre aruncați. Câţi oameni is în Dunăre? Nerușinatule ce ești!

Același fost deținut a rememorat, în fața jurnaliștilor, chinurile prin care a trecut:

"În '60 am fost arestat politic, m-au bătut la Securitate până am spus că vreau să trec frontiera. Aveam numai 17 ani. A venit domnul Ficior să ne facă reeducare cu parul. Ne bătea de ne usca. M-a bătut de mi-a rupt arcada asta".

Avocata torţionarului a solicitat judecătorilor ca Ministerul de Interne, Ministerul de Finanţe şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor să fie părţi responsabile în acest dosar. Totodată, avocatul lui Ion Ficior a cerut ca şedinţele de judecată să fie secrete.

"Puteţi cunoaşte amănunte în legătură cu desfășurarea procesului, fără ca această şedinţă să fie publică. Pentru că afectează demnitatea. Inculpatul chiar are de suferit in urma acestei expuneri publice. Este hărţuit până la urmă", a declarat avocata lui Ion Ficior.

Foştii deţinuţi, victime în acest dosar, sunt revoltaţi de solicitarea avocatei.

"Nu trebuie să fie secret procesul pentru că au făcut ei secrete procesele noastre. Ăsta este un sistem comunist de a ascunde gunoiul sub preş, de a te ascunde de lume. Se judecă un act istoric, nu nişte oameni", a declarat una dintre victimele torționarului.

După Alexandru Vişinescu, Ion Ficior este al doilea torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. În calitate de comandant al Coloniei de muncă Periprava, Ficior ar fi torturat peste o sută de deţinuţi, care şi-au pierdut viaţa din cauza bătăilor, foamei şi lipsei de tratament medical.

 

Torţionarul Ion Ficior, trimis în judecată