MENIU

Top 10 invenții inutile din istorie care și-au transformat creatorii în miliardari

Unii oamenii au ajuns miliardari datorită faimei, alții datorită talentului, însă există și persoane care s-au îmbogățit peste noapte datorită unor invenții de-a dreptul inutile.

Acestea sunt 10 invenții inutile care și-au transformat creatorii în miliardari, scrie www.arzigazu.ro:

1. Arcul Slinky

În 1945, la doi ani de când a fost inventată, jucăria se vindea cu 1 dolar. Primele 400 de jucării s-au cumpărat în doar o oră de la apariția pe rafturi, de Crăciun. Până în 2012, James Industries a produs și vândut peste 250 de milioane de astfel de jucării în întreaga lume. Inginerul naval Richard Jones lucra cu arcuri de presiune, când unul a căzut, continuând să sară dintr-un loc în altul după ce a lovit pământul. Arcul respectiv a devenit jucăria Slinky.

2. Carnețelele Post-it

Inventate în 1974, post-it-urile au adus peste 2 milioane de dolari după primul an. Câștigurile înregistrate până în 2012 au generat 1 miliard de dolari, fiind vândute acum în peste 100 de țări. Părintele post-it-urilor este designerul Art Fry. Nemulțumit de semnele de carte care nu stăteau bine în cartea de imnuri folosită la pregătirea pentru cor, acesta și-a dat seama de nevoia pentru un semn din hârtie care să stea lipit. Aplicând lipici pe hârtie galbenă, s-a născut post-it-ul.

3. Paupucii Crocs

Ineditele produse de încălțăminte au fost inventate în 2012, iar în 2008 au ajuns la câștiguri de peste 900 de milioane de dolari. Trei ani mai târziu, firma a atins 1 miliard de dolari vânzări anuale. Până în 2012, 200 de milioane de perechi Crocs au fost vândute în mai mult de 90 de țări. Meritul pentru inventarea acestor papuci se împarte între Scott Seamans, George B. Boedecker Jr. și Lyndon Duke Hanson. Finproject N. A. a creat un plastic rezistent la apă și la bacterii, brevetat, cunosctu drept croslite. Acesta a fost folosit la realizarea papucilor cu talpa de cauciuc, destinați pentru spa-urile europene. Mai târziu, Seamans le-a intuit potențialul pentru pantofi de canotaj.

4. Fulgii de porumb Kellogg

Inventat în 1894, Kellogg a avut un venit net de 2,8 miliarde de odlari de la Morning Foods doar în 2012, în Statele Unite. Astăzi, este producătorul numărul 1 de cereale, snacks-uri și mâncăruri înghețate. Acestea sunt produse în 18 țări și comercializate în peste 180 de țări. Frații John și Will Kellogg au avut ideea fulgilor de porumb după ce au lăsat un vas cu cereale fierte e aragaz mai multe zile, iar amestecul, deși făcuse mucegai, era uscat și compact. Cei doi frați au îndepărtat mucegaiul, obținând ulterior fulgii de porumb.

5. Lenjeria modelatoare Spanx

În 1998, când aceasta a apărut, compania a pornit cu numai 5.000 de dolari. În 2012, valora 1 miliard de dolari, iar acum produsele Spanx pot fi găsite în peste 40 de țări. Înainte să iasă în oraș într-o seară, Sara Blakely a avut ideea să-și taie o pereche de colanți, astfel încât să-i acopere doar fundul și să poată purta o fustă mulată fără probleme. De aici a mai durat puțin până să inventeze lenjeria de corp modelatoare Spanx.

6. Plasturii Band-Aids

Inventați în 1921, aceștia au produs numai 3.000 de dolari în primul an de producție. 40 de ani mai târziu, în perioada morții inventatorului conceptului, firma Johnson & Johnson ajunses să vândă plasturi Band-Aids în valoare de peste 30 de milioane de dolari pe an. Până în 2011, peste 100 de miliarde de plasturi au fost vânduți în întreaga lume. Cel care a inventat plasturii a fost omul care se ocupa cu aprovizionarea bumbacului pentru Johnson & Johnson. Soția acestuia, Josephine Dickson, se tăia mereu la degete în timp ce gătea. Earle a hotărât să inventeze ceva care să stea fix și să protejeze mai bine rănile mici.

7. Tricourile Under Armour

Inventatorul lor a pornit afacere în pivnița bunicii sale, în 1995. Până în 2012, veniturile nete ale companiei ajungeau la aproximativ 1,82 miliarde de dolari. Ideea acestui tip de tricouri îi aparține lui Kevin Plank, jucător de fotbal la Universitatea din Maryland. Observând că tricourile obișnuite din bumbac pe care el și colegii lui de echipă le purtau pe sub echipament erau mereu ude din cauza efortului, a simțit că trebuie să existe un material mai bun pentru nevoile lor specifice.

8. Ariciul Velcro

Inventat în 1941, Velcro a început ca o mică afacere de 60 dolari pe săptămână. În 1988 era deja o companie internațională cu 93 de milioane de dolari din câștiguri. Până în 2012, produsul era vândut în peste 40 de țări. Sătul să tot adune scaieți din blana câinelui și din haină, George de Mestral a așezat unul la microscop ca să afle secretul încăpățânării cu care se lipește de suprafețe. Ulterior a inventat ariciul Velcro, indispensabil pentru numeroase articole vestimentare.

9. Șervețelele Keleenex

În 2011 brandul Consumer Tisse a generat aproape 6 miliarde de dolari pentru compania inventatoare Kimberly-Clark, iar până în 2012 a fost comercializat în peste 150 de țări. Firma de șervețele a fost lansată în 1920. Primul produs pentru consum al Kimberly-Clark a fost Kotex, având o textură creponată. Producătorul a schimbat combinația de ingrediente și miezul folosit, reușind astfel să creeze o țesătură mai moale. Rezultatul a constat în șervețelele Kleenex.

10. Discul Frisbee

A fost inventat în 1937 și vândut către Wham-O în 1955. Numele provine de la caserolele de plăcintă cu care studenții din New England se jucau în campusurile universităților. Până în 1970, inventatorul discului câștigase 500.000 de dolari din drepturi de autor. Situația din 2012 arată că numărul de Frisbee-uri vândute în toată lumea a depășit 300 de milioane. Idea Frisbee-ului i-a venit lui Walter Frederick Morrison în timp ce el și prietena lui aruncau de la unul la altul capacul rotund al unei cutii de floricele de porumb, ca să facă timpul sătreacă înaintea unei cine de Ziua Recunoștinței.

Mai multe articole despre:
miliardari bani idei