Toni Greblă sare în apărarea Ordonanțelor pe codurile penale. "Lumea s-a întors cu susul în jos"
Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, prezent la un nou termen la Curtea Supremă în procesul în care e acuzat de DNA de trafic de influenţă, ia apărarea Ordonanțelor care modifică codurile penale și îi critică pe magistrații care protestează împotriva schimbărilor abuzive din justiție.
Fostul judecător CCR Toni Greblă a declarat luni dimineață, la intrarea în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, că modificările aduse codurilor penale, transpuse în textul unei OUG aflate în circuitul de avizare, nu fac decât să pună în aplicare deciziile CCR.
Secretarul general al Guvernului Dăncilă susține că Executivul va aștepta reacțiile și punctele de vedere venite din partea sistemului judiciar și va ține cont de "observațiile întemeiate".
"Ce reacții de nemulțumire? Au fost și reacții de mulțumire? N-ați văzut?", le-a răspuns Toni Greblă jurnaliștilor care i-au amintit de protestele magistraților.
"Dacă eu sunt la Înalta Curte și magistrații în stradă, înseamnă că s-a întors lumea cu susul în jos", a comentat ironic Greblă, evitând să amintească că protestul magistraților are loc după încheierea programului de lucru.
Potrivit lui Toni Greblă, textele celor două Ordonanțe pregătite pe justiție au fost transmise sistemului judiciar pentru a-și exprima opinia.
"Este vorba de texte analizate de CCR și care au fost declarate constituționale. Este obligatoriu ca textele Codului penal să fie în acord cu prevederile CCR într-un termen de 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Noi așteptăm mai întâi să avem o reacție, un punct de vedere, observații din tot sistemul judiciar, le vom examina și apoi se va decide. Este evident că acele observații întemeiate vor fi avute în vedere", a precizat Toni Greblă.
Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, în fața instanței
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să discute, luni, un nou termen al apelului în dosarul în care secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a fost achitat în primă instanţă într-un dosar de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.
La termenul precedent, reprezentantul DNA a cerut ascultarea în sala de judecată a interceptărilor din dosar, fiind nemulţumit de faptul că instanţa de fond a apreciat aceste convorbiri drept "simple declaraţii banale, prieteneşti".
DNA a solicitat şi reaudierea a 28 de martori, motivând că declaraţiile date de aceştia în timpul urmăririi penale conţin aspecte diferite faţă de cele date la instanţa de fond.
De asemenea, procurorul a solicitat să fie luate în considerare mai multe articole din presa locală privind participarea lui Toni Greblă la campania electorală din 2012.