Tomograful care a rănit o pacientă de la SJU Timișoara era ieșit din garanție și a funcționat mult timp fără avize
Apar noi detalii în cazul incidentului halucinant petrecut recent la Spitalul Județean de Urgență Timișoara, acolo unde o pacientă a fost rănită în timp ce i se făcea o tomografie computerizată, după ce cupola de protecție a CT-ului s-a desprins și a lovit-o pe femeie la mână. Ea suferise un AVC cu doar câteva ore înaintea investigație CT. Deși au trecut patru zile de la incidentul care doar printr-un miracol nu s-a transformat într-o tragedie, încă nu a fost găsit un vinovat pentru producerea acestuia, și asta pentru că nimeni nu-și asumă responsabilitatea în acest caz.
Firma care se ocupă de mentenanța aparatului susține că echipamentul medical ieșise din garanție după doi ani de funcționare și că în acea perioadă au asigurat toate verificările tehnice și intervențiile necesare conform legii și contractului încheiat cu MS. Mai mult decât atât, se pare că aceștia ar fi trimis și ofertă pentru un nou contract de service, însă nu au primit un răspuns pe marginea acesteia.
„Societatea noastră a câștigat licitația organizată din fonduri nerambursabile la Banca Mondială prin Ministerul Sănătății pentru un număr de 14 echipamente de tomografie computerizată și nu a unui număr de 40 de echipamente așa cum reiese din declarațiile publice ale reprezentanților unității medicale. La data de 18 iunie, societatea noastră a efectuat ultima verificare tehnică (…), urmare a acestei revizii instalația a rămas în perfectă stare de funcționare în conformitate cu raportul de service semnat și parafat de către reprezentanții unității medicale. În data de 7 iulie, înainte cu două zile de expirarea termenului de garanție, societatea noastră este cea care a transmis către spital o oferă pentru încheierea unui contract de service, pentru a asigura servicii de service continue echipamentului. Nici până în ziua de azi nu a răspuns la oferta noastră, ceea ce a condus la încetarea oricărei relații contractuale între societatea noastră și unitatea medicală”, transmit oficialii firmei, potrivit site-ului Timis Online.
De cealaltă parte, oficialii Spitalului Județean recunosc că echipamentul medical ieșise din garanție, însă spun că au reușit să facă rost abia în această vară de autorizații, iar firma care l-a livrat ar fi trebuit să asigure mentenanța încă trei ani, așa cum arată o adresă primită de la Ministerul Sănătății (MS), care a cumpărat CT-ul.
Poziția conducerii unității medicale este însă contrazisă de reprezentanții firmei care a livrat aparatul.
„De la data ultimei revizii tehnice din 18 iunie nu mai deținem informații privind condițiile în care a exploatat aparatul și nu înțelegem cum acesta era în funcțiune la data producerii acestui eveniment având în vedere că pe 29 iulie ni s-a adus la cunoștință o defecțiune la care, din motivele menționate, firma noastră nu a fost autorizată de spital să o remedieze”, spun reprezentanții firmei din Ploiești.