MENIU

CSM, în fața unei decizii capitale. Cum va funcționa secția de urmărire a magistraților

Toader și Lazăr, față în față

Tudorel Toader și Augustin Lazăr, față în față la ședința CSM de miercuri, la doar câteva zile după schimbul dur de replici dintre ministrul Justiției și procurorul general al României.

Ministrul Justiției și șeful Parchetului general, aflați la cuțite în ultima perioadă, se întâlnesc miercuri în plenul CSM. Este o ultimă întâlnire înainte ca Toader să decidă soarta procurorului general.

Pe ordinea de zi a CSM este un singur punct, foarte important: forul magistraților trebuie sa aprobe regulamentul noii secții care va investiga magistrații.

Este de așteptat ca Toader să prezinte în următoarele zile concluziile evaluarii lui Lazar. A spus ca o va face în 30 de zile, adică la finalul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta în ședința de miercuri Regulamentul privind numirea, continuarea activităţii şi revocarea procurorilor cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 20 iulie, înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție fiind prevăzută în lege.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate şi alte persoane. În cazul infracţiunilor săvârşite de judecătorii şi procurorii militari, dispoziţiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile. Secţia începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională", arată legea.

Mai multe articole despre:
CSM tudorel toader