MENIU

Titi Aur: „Nu poți merge cu haina groasă și iarna și vara. Așa este și la anvelope”

Presiunea scăzută în roți, nu înseamnă aderență crescută. Foto/Titi Aur

Multiplul campion național de raliuri, Constantin Aur, avertizează șoferii că, dacă vor să fie în siguranță în mașina, aceasta trebuie să fie echipată cu anvelope corespunzătoare. Fostul pilot nu recomandă celebrele cauciucuri „allseason”, pentru că s-a demonstrat că acesta nu fac față nici iarna și nici vara.

Constantin Aur consideră că în sezonul rece este imperios necesar ca mașinile să fie echipate cu anvelope de iarnă, chiar dacă partea carosabilă nu este acoperită cu zăpadă, polei sau mâzgă.

„Șoferii ar trebui să fie instruiți suficient de bine, dar din păcate, la noi nu se întâmplă acest lucru. Trebuie să ținem cont de trei reguli de bază, atunci când ne aflăm în spatele volanului: regulile de circulație, conducerea defensivă și regulile de bun simț. În general, iarna avem aderență mică a mașinii, vizibilitate redusă, dar nu doar șoferii, ci și pietonii, cei cu trotinete sau bicicliștii. Mașina trebuie să fie bine curățată, iar farurile să fie aprinse atunci când vizibilitatea este redusă. Evident, autoturismul trebuie să fie echipat cu cuaciucuri de iarnă. Viteza trebuie adaptată la condițiile meteo. Chiar dacă asfaltul e uscat, când afară e frig, aderența este mai mică. Din păcate, în România este legal și se pot folosi anvelope „all season”, dar ca să fim în siguranță trebuie să avem cauciucuri de iarnă montate pe mașină. E ca și cum am purta haina groasă de iarna și vara și iarna. Aparent, anvelopele „all season” sunt mai ieftine. Totuși, sunt foarte multe teste care arată că nu există cauciuri bune și iarna și vara. Putem folosi anvelope „all season” doar dacă avem parte de o iarnă foarte blândă, cu temperaturi minime de 4-5 grade și cu ploaie, în loc de zăpadă sau gheață”, a spus Constantin Aur.

Totodată, pilotul de raliuri demontează și mitul unei aderențe crescute prin scăderea presiunii în anvelope, în sezonul rece.

Presiune mai mică în pneuri înseamnă

  1. aderența mai slabă și siguranță mai puțină
  2. consumul mai mare de combustibil – care aduce costuri mai mari pentru combustibil și poluare mai multă
  3. uzură prematură a cauciucului, care înseamnă cost mai mare și poluare mai multă

Verifică vizual presiunea în cauciucuri de fiecare dată când te urci la volan și cu manometrul cel puțîn o dată la 2 săptămâni. Vei conduce mai economic, vei fi în siguranță și vei polua mai puțin!