MENIU

Klaus Iohannis, în întâlnirea cu Frans Timmermans: ”Eficiența DNA, de necontestat”

Inquam Photos / Octav Ganea
<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>
<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>
Frans Timmermans
<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>
<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>
<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis la ora 12:00, iar potrivit unui comunicat, președintele i-a precizat lui Timmermans că eficiența activității Direcției Naţionale Anticorupţie în domeniul luptei împotriva corupției este de necontestat. Al doilea om din Comisia Europeană a  discutat, în cursul dimineții, cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu Liviu Dragnea şi cu aleşii din comisia specială pentru legile justiţiei.

După întâlnire, Administrația Prezidențială a transmis un comunicat în care a precizat că principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel referitor la modificarea legilor justiţiei din România şi continuarea luptei anticorupţie.

”Preşedintele României a subliniat că rămâne puternic angajat în respectarea statului de drept, în garantarea independenţei sistemului judiciar și în sprijinirea luptei împotriva corupţiei. În ceea ce privește legile justiției, Președintele Klaus Iohannis a menționat că își dorește îmbunătățirea acestora, întrucât cetăţenii români au nevoie de legi bune, care să consolideze independența justiției și să garanteze funcționarea statului de drept.

De asemenea, Președintele României a precizat că eficiența activității Direcției Naţionale Anticorupţie în domeniul luptei împotriva corupției este de necontestat. Președintele Klaus Iohannis a arătat că, în ultimii ani, democrația s-a consolidat semnificativ în România, iar spiritul civic al societății românești se manifestă tot mai activ, ceea ce arată o maturizare a acesteia.

Preşedintele României a subliniat faptul că sistemul judiciar este independent pe deplin și funcţionează eficient, în acest context, menționând că va depune toate eforturile, în limita prerogativelor constituţionale, pentru a asigura funcționarea unui sistem judiciar independent în România și pentru a consolida statul de drept.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a afirmat că efectuează vizita în România în contextul evaluărilor pe care le face Comisia Europeană cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.

În opinia sa, România a făcut în ultimii ani paşi importanţi în domeniu. Cu toate acestea, domnul Frans Timmermans a subliniat că, chiar dacă există un angajament ferm de a finaliza MCV în mandatul actualei Comisii Europene, acest obiectiv va putea fi realizat numai după îndeplinirea integrală a tuturor condiţionalităţilor aferente.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a exprimat apreciere pentru faptul că societatea românească arată o susţinere tot mai mare pentru valorile statului de drept, ceea ce demonstrează că cetățenii își doresc o Românie modernă, europeană, o justiție dreaptă și o societate echilibrată. De asemenea, a menţionat că nu există niciun dubiu că justiţia din țara noastră este independentă, însă atacurile publice din ultima vreme la adresa justiției creează o imagine negativă României. Totodată, oficialul european a exprimat apreciere pentru rezultatele foarte bune obţinute de România în ultimii ani în lupta anticorupţie”, se mai arată în comunicat.

........................

Frans Timmermans, a declarat, miercuri, că Executivul european nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României şi a încurajat autorităţile române să aplice recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), relatează Novinite.

În cadrul unei discuţii la Bruxelles despre relaţiile dintre Polonia şi Uniunea Europeană, Timmermans a subliniat că independenţa sistemului judiciar este o parte integrantă a asigurării statului de drept.

"Nu contestăm dreptul ţărilor membre UE de a-şi organiza sistemele judiciare, dar necesitatea de a reforma sistemul nu este niciodată o scuză pentru a impune controlul politic şi pentru eliminarea independenţei", a spus prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez. Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Frans Timmermans a precizat că Executivul european nu intenţionează să propună o măsură similară împotriva României, întrucât dialogul cu Bucureştiul se desfăşoară în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a încurajat autorităţile române să "depăşească ultima parte a maratonului" privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenţia de a renunţa la rapoartele de monitorizare.

"Asta le voi spune autorităţilor române: dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE", a mai declarat Timmermans.

Frans Timmermans va avea pe 1 martie, la Bucureşti, întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

În cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia Europeană a subliniat faptul că "Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia".

De asemenea, Comisia a precizat că "o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV".

La 7 februarie, Parlamentul European a organizat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, dezbaterea cu tema "Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România".