Ce au stabilit Theresa May şi liderii europeni despre Brexit
Liderii europeni au exclus orice renegociere a acordului de divorţ dar nu au închis uşa pentru "clarificări" pentru calmarea temerilor aleşilor britanici.
Prim-ministrul britanic Theresa May i-a asigurat joi seară pe Cei 27 că poate obţine ratificarea acordului pentru Brexit de către parlamentul de la Londra, dacă UE oferă garanţia că acest text "nu va prinde în capcană" pe termen nedefinit Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE, relatează Agerpres.
Cu prilejul summitului de la Bruxelles, premierul britanic, care tocmai a supravieţuit unui vot de neîncredere, a cerut o mână de ajutor din partea Celor 27. Ea le-a sugerat liderilor UE, potrivit unei surse diplomatice, să se angajeze la încheierea unui amplu acord comercial rapid după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, în decembrie 2020.
Theresa May, care a fost obligată luni să amâne votul asupra acordului de divorţ pusă în faţa frondei parlamentarilor, inclusiv din sânul partidului său, a dat asigurări că există "o majoritate care vrea să părăsească UE cu un acord", potrivit unei surse oficiale britanice.
"Aşa, cu asigurări bune, acest acord poate fi votat. Este singurul acord care poate fi acceptat de parlamentul meu", a mai spus ea adresându-se celor 27 de şefi de stat şi de guvern într-o reuniune cu uşile închise, după care i-a lăsat să discute între ei, potrivit unui responsabil britanic.
Anterior, ea a recunoscut în faţa presei că nu se aşteaptă să obţină "un progres imediat" la summit, dar că speră că va putea începe să lucreze "cât de curând posibil la asigurările necesare", împreună cu celelalte ţări.
Noile garanţii cerute de Theresa May privesc aşa-numitul "backstop", soluţia imaginată pentru a împiedica revenirea frontierei între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, după plecarea Londrei din UE.
În ochii conservatorilor cei mai eurosceptici, această plasă de siguranţă riscă să menţină pe termen nedefinit Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE, o perspectivă inacceptabilă, întrucât ar priva Londra de libertatea ei comercială.
A da, de exemplu, garanţia unei date pentru încheierea unui amplu acord comercial între Londra şi Bruxelles după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit ar putea îndepărta perspectiva declanşării 'backstop'-ului ", le-a sugerat Theresa May Celor 27, potrivit unei surse diplomatice.
"Trebuie să schimbăm sentimentul că backstop-ul poate fi o capcană din care Marea Britanie nu va putea ieşi. Atâta timp cât nu o vom face, acordul - acordul nostru - este în pericol", a adăugat Theresa May, fără a intra în detalii asupra formei pe care ar putea-o lua garanţiile pe care le solicită Celor 27.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări că liderii europeni vor să o ajute pe Theresa May, dar că nu ştie prea bine cum.
"Vom auzi din gura ei care sunt ideile ei", a declarat cancelarul german Angela Merkel înainte de a o auzi pe Theresa May, dar, a adăugat ea, "cred că acordul de retragere a fost foarte bine negociat".
Liderii europeni au exclus orice renegociere a acordului de divorţ dar nu au închis uşa pentru "clarificări" pentru calmarea temerilor aleşilor britanici.
"Sper că în cursul ultimilor doi ani v-am arătat că puteţi să aveţi încredere în mine pentru a face ceea ce trebuie făcut, indiferent care este dificultatea politică pentru mine", a pledat Theresa May.
Potrivit unor surse diplomatice, europenii au lucrat toată ziua la un text care să fie publicat în cursul serii pentru a linişti îngrijorările britanice. În acesta ar putea să scrie că "backstop"-ul "nu va fi aplicat decât pentru o scurtă perioadă de timp şi numai în intervalul strict necesar", potrivit unei versiuni provizorii care circula la Bruxelles.
"Există cuvântul 'temporar', dar nimic nu este nou. Nu există o dată pentru finalul backstop-ului", a comentat o sursă diplomatică.
"Suntem gata să oferim explicaţii, asigurări, clarificări, tot ce i-ar putea ajuta pe deputaţii britanici să înţeleagă acordul şi, să sperăm, să-l susţină", a declarat premierul irlandez Leo Varadkar. "Însă backstop-ul nu este pe masa de negociere", a adăugat el.
Potrivit unei surse diplomatice, europenii au dezbătut şi asupra posibilităţii de a examina dacă noi asigurări pot fi furnizate "ulterior, cu valoare juridică", dar fără a modifica acordul de retragere.
Ideea era "să i se dea acum ceva lui May şi poate şi mai mult în ianuarie", a explicat aceeaşi sursă pentru a descrie această strategie în doi timpi.
Însă ţări precum Franţa, Belgia şi Irlanda s-au arătat reticente faţă de un astfel de scenariu. Riscul ar fi "de a da implicit impresia" că o renegociere nu este total imposibilă la sfârşit, a spus o altă sursă diplomatică.