MENIU

The Sun: Copii români muncesc pe bani puțini la asamblarea jucăriilor Kinder. DIICOT s-a autosesizat

O mare parte din jucăriile din celebrele ouă de ciocolată pentru copii Kinder ar fi asamblate în condiții lipsite de igienă, în casele unor români cu o situație financiară modestă, care acceptă să ducă o muncă extenuantă pentru doar câțiva lei. Este descoperirea făcută de jurnaliștii The Sun. 

UPDATE: DIICOT s-a autosesizat în cazul sclaviei Kinder, conform Realitatea TV.

DIICOT face verificări în cazul copiilor din Carei prezentați în reportajul "The Sun"

UPDATE: Mama copiilor care, după cum susțin jurnaliștii britanici, ar asambla jucării pentru ciocolata Kinder pentru câțiva lei pe zi susține că unele răspunsuri pe care ea și familia sa le-au dat în reportajul semnat de ”The Sun” au fost modificate și că reporterii i-ar fi promis soțului său un loc de muncă în Anglia. În plus, femeia afirmă că cei doi copii ai săi nu lucrează 13 ore pe zi, cum se spune în reportaj, și că nici nu a înțeles tot ce au întrebat-o jurnaliștii în limba engleză, potrivit digi24.ro.

Nicolae Damuţa, director DSVSA Satu Mare, a afirmat la Realitatea TV că unitatea producătoare trebuie să ia măsuri pentru a evita evenimente neplăcute.

"Cel care fabrică produsul final trebuie să se asigure că acesta este unul sigur, că nu există riscuri", a spus acesta, adăugând că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii de control şi de supraveghere pe acest segment, întrucât ciocolata nu este produsă în România.

"În conformitate cu prevederile legislaţiei europene, producătorul este controlat de autorităţile specifice din ţara în care se fabrică produsul", a completat acesta.

Cei care ansamblează jucăriile sunt plătiţi cu 1,16 lei pe oră

Cei care ansamblează jucăriile primesc 22 de pence (1,16 lei) pe oră și muncesc nu mai puțin de 13 ore pe zi. Românii care aleg să lucreze pentru Ferrero petrec, deci, o zi întreagă asamblând jucăriile din surprizele ouălor de ciocolată chiar la ei acasă, în condiții în care controlul calității este, practic, imposibil de realizat.

O familie de români cu doi copii câștigă 20 de lei pentru fiecare 1.000 de jucării asamblate pe care apoi le urcă în saci și le duc la fabrica din Carei. ”Știu că suma pe care o primim este îngrozitoare, însă nu am de ales; trebuie să fac asta”, a mărturisit mama copiilor, care muncește alături de aceștia.

O sursă din cadrul Ferrero, citată de jurnaliștii The Sun, susține că această practică nu este cunoscută la nivelul conducerii firmei.

”Dacă șefii de la Ferrero ar ști ce se întâmplă în România, ar face un atac de cord. Clienții se așteaptă ca produsele din ouăle de ciocolată ale copiilor lor să fie fabricate în condiții atent supravegheate, însă multe dintre aceste jucării se fac în casele oamenilor”, a declarat aceasta, adăugând că s-ar putea ca Ferrero ”să nu primească serviciile pe care le-a plătit, în timp ce intermediarii se îmbogățesc de pe urma unor oameni tratați ca niște sclavi”.

Familiile care muncesc astfel ar primi ouăle cu jucării ce trebuie asamblate de la firma Prolegis, subcontractată de Romexa SA.

Șeful firmei, Marcel Bront, susține, însă, că nu oferă componente ale jucăriilor nimănui din afara fabricii. ”Jucăriile asamblate de oameni vin, probabil, din altă parte”, a declarat el, pentru The Sun.

Firma Romexa SA își desfășoară activitatea în comerțul cu produse alimentare. În urmă cu câțiva ani, ar fi preluat producția de ambalaje pentru jucăriile din dulciurile Ferrero și ansamblarea micilor surprize.

Potrivit The Sun, Ferrero a precizat că furnizorii Romexa și Prolegis au fost verificați de un audit foarte strict în luna mai și au îndeplinit condițiile.

Compania spune că interzice folosirea copiilor și că garantează angajaților salariul minim.

"Vom investiga aceste noi acuzații pentru a ne asigura că regulile Codului de Conduită este respectat strict", a precizat Ferrero.

 
Mai multe articole despre:
români copii ciocolata ouă kinder