MENIU

Testul care poate depista demența cu mulți ani înainte să se instaleze

Progresele privind diagnosticarea demenței adus speranțe și pentru cercetarea Alzheimer

Oamenii de știință au dezvoltat un test inovator, capabil să prevadă apariția demenței cu până la nouă ani înainte de diagnostic și cu mare precizie de 80%. Pornind de la acesta, se lucrează acum la un test pentru Alzheimer, principala cauză a demenței, care ar putea deveni disponibil „în câțiva ani”.

Testul propus de Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra se bazează pe scanări cerebrale realizate în timp ce creierul se află în „modul inactiv” – o stare în care mintea nu este concentrată pe o sarcină specifică, scrie doctorulzilei, citând presa de specialitate.

 

Echipa condusă de profesorul Charles Marshall a analizat scanările cerebrale a peste 1.100 de persoane aflate într-o bază de date care conține informații genetice și de sănătate ale unei jumătăți de milion de britanici.

Dintre cele 103 persoane care au dezvoltat demență, 81 au avut scanări ale creierului efectuate cu cinci luni până la 8,5 ani înainte de a fi diagnosticate oficial.

Scanările cerebrale ale acestor persoane au arătat o conectivitate redusă în modul inactiv, comparativ cu cei care nu au dezvoltat demență, potrivit concluziilor studiului.

Profesorul Marshall a declarat: „Identificarea persoanelor care vor dezvolta demență în viitor este crucială pentru dezvoltarea unor tratamente capabile să prevină pierderea ireversibilă a celulelor cerebrale, care stă la baza simptomelor demenței.”

„Deși progresele în detectarea proteinelor asociate cu Alzheimer în creier sunt semnificative, mulți indivizi pot trăi decenii întregi cu aceste proteine fără a manifesta simptome de demență”, a explicat profesorul Marshall.

 

Descoperirile au fost publicate în revista Nature Mental Health.

Cu toate acestea, Dr. Richard Oakley, director asociat de cercetare și inovare la Alzheimer’s Society, a subliniat că, deși cercetarea a reușit să identifice modificări structurale ale creierului înainte de apariția simptomelor demenței, este nevoie de studii suplimentare pentru a evalua pe deplin beneficiile și limitările noii tehnici RMN ca instrument de diagnosticare.

Și președintele Asociației Britanice de Neuroștiințe din Marea Britanie a avertizat, de asemenea, asupra unei abordări prudente.

Mai multe articole despre:
test depistare dementa boala scleroza