MENIU

Teroarea din închisorile româneşti. Bolnav de cancer, fără tratament

Noi dezvăluiri revoltătoare din penitenciarele româneşti! Preşedintele unei organizaţii neguvernamentale a povestit la Realitatea TV cum şefii închisorilor îi şantajează pe deţinuţii care se plâng de condiţiile de după gratii. Acesta a prezentat şi un caz grav: un deţinut bolnav de cancer nu a primit tratament de un an şi jumătate.

Preşedintele organizaţiei neguvernamentale ,,Consiliul Local al Tinerilor, Brăila” a explicat cum, în majoritatea penitenciarelor, directorii pun presiune pe deţinuţi.

"Filosofia dansilor e sa depersonalizeze individul, sa il dezumanizeze, sa il izoleze cat mai mult. Au cateva instrumente de care se folosesc si reusesc sa transmita o teroare psihica si tortura psihica", a povestit Gârbăcea.

Unul dintre cele mai grave cazuri prezentate este cel al unui deţinut care suferă de o boală cruntă.

"M-a sunat un fost primar din jud Galati care ispaseste o pedeapsa. Este diagnosticat cu cancer cu metastaze,  de aproape un an jumatate si nu beneficiaza de niciun tratament oncologic. Omul acesta e intr-o situatie destul de grava si amenintat de seful de sectie, e un domn Serban, care efectiv terorizeaza detinutii, un domn Cosnita, la penitenciarul Braila, care la fel. Am asistat direct cand au fost amenintati detinutii si li s-a spus: comentati, am grija la comisia de eliberare conditionata, te mut pe alta sectie, te trimit in alt penitenciar", spune Gârbăcea.

Astfel de practici au loc şi în alte penitenciare.

"Al doilea instrument e comisia de regim, pe acest santaj detinutul e obligat sa taca din gura, sa indure, sa accepte conditiile, altfel nu i se da un regim favorizant . Al treilea instrument pe care il folosesc e raportul de incident: intr-o disc directa cu un lucrator de penitenciar, daca indraznesti sa spui mai multe decat ar vrea sa asculte esti acuzat de atitudine injurioasa sau necuviincioasa fata de resepctivul lucrator", a mai explicat Gârbăcea.

Un alt instrument folosit este accesul la serviciile medicale.

"Am asistat la troc direct in care seful de sectie a spus: daca nu faci plangere, noi te ajutam sa te duci la un stomatolog afara, la un medic specialist afara".

Invitatul a mai povestit că, pentru un raport de incident, deţinuţii pot fi amânaţi şi trei luni pentru intrarea în comisia de eliberare condiţionată.

Mai multe articole despre:
închisoare închisori teroare gârbăcea