MENIU

Tensiuni EXTREME lângă România. Retorica periculoasă a Rusiei: Republica Moldova, amenințată pentru depozitul militar din Transnistria

Republica Moldova, amenințată de Putin

Propaganda Rusiei continuă cu amenințarea Chișinăului. Sunt tensiuni fără precedent în Republica Moldova după ce Kremlinul a anunțat că orice atac asupra Transnistriei înseamnă un atac asupra Rusiei. România a declarat la ONU că stă alături de vecinii moldoveni și condamnă dur toate amenințările Rusiei la adresa Chișinăului. La rândul său, Zelenski avertizează în legătură cu atacarea fostelor țări din URSS și a celor din Europa de Est.

Situația din regiunea separatistă Transnistria este pusă pe masă de Rusia. Criza provoacă tensiuni majore. Autoritățile din Republica Moldova sunt în alertă pe zi ce trece de la amenințările tot mai dese făcute de Moscova. Zelenski a anunțat că Putin urmărește un succes prin Transnistria. Același lucru susțin și analiștii militari și de politică externă care spun că marea miză este depozitul de 20.000 de tone din Cobasna. 

După ce Rusia a acuzat Ucraina că a strâns trupe, a mobilizat artilerii lângă Nistru și a ridicat drone deasupra Transnistriei, Moscova a avertizat dur Occidentul că orice amenințare la adresa securității din regiunea separatistă este un atac asupra Federației Ruse, iar Kremlinul va răspunde pe măsură.

Cel mai mare depozit militar din Europa de Est se află pe teritoriul R. Moldova, în regiunea transnistreană, în apropiere de granița cu Ucraina și la 120 de km de Chișinău.

Potrivit experților, circa 20 de mii de tone de muniții sunt stocate în acel depozit, zona fiind controlată de facto de Rusia, relatează Ziarul de Gardă din Republica Moldova.

Pe lângă miza politică pentru o nouă criză, precum cea din Crimeea sau Donbas, Rusia are o miză uriașă în Transnistria pentru depozitul de armament de la Cobasna. Depozitul uriaș de muniții s-a păstrat încă din perioada sovietică. Specialiștii cred că este cea mai mare magazie militară din Europa de Est, relatează Realitatea PLUS.

Acest nou obiectiv al lui Putin este pentru a deschide un nou front de luptă spre Ucraina, dar și pentru a obține un rezultat simbolic, spune Zelenski, de care Rusia nu a mai avut parte în ultimele luni de când trupele rusești s-au tot retras.

„Putin trebuie să arate succese și victorii. Poate avea succes în zone slabe. Acestea ar fi țări din zona de influență a Moscovei dinainte de război, încă din perioada sovietică. Asta ar însemna că ar fi o operațiune amfibie, o invazie. Asta ar însemna un atac dinspre Transnistria sau un atac la Chișinău”, a declarat Zelenski în conferința de presă ținută la un an de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina.

Zelenski a spus că a anunțat-o pe Maia Sandu imediat cum a primit informațiile de la serviciile secrete. Chișinăul a transmis gânduri de pace și unitate cu Kievul, relatează Realitatea PLUS.

„Curajul eroilor voștri poartă victoria mai departe. Asta ne dă și nouă speranța pentru pace. Glorie Ucrainei”, a transmis Maia Sandu vineri, la un an de la 24 februarie 2022, data la care Puti na ordonat invadarea Ucrainei.

În cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, România a anunțat că intensifică sprijinul pentru Republica Moldova, țara cea mai afectată de război decât Ucraina însăși.

„Suntem îngrijoraţi de recentul plan al Rusiei de a destabiliza ţara, lucru pe care l-am condamnat. Este pur şi simplu inacceptabilă retorica ameninţătoare. Un asemenea comportament provocator, care nu are nicio bază, care este fundamentat pe declaraţii fără dovezi, este pur şi simplu de neacceptat. Iar noi susţinem deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în graniţele sale recunoscute internaţional”, a declarat Bogdan Aurescu la dezbaterea ministerială a Consiliului de Securitate ONU pe tema “Menținerea păcii și securității în Ucraina”.

Șeful diplomației de la București a mai spus la ONU și că românii trebuie să fie conștienți de propaganda rusă care este un alt mijloc de destabilizare al Kremlinului. Așadar, sprijinul pentru Ucraina și Moldova nu trebuie pus la îndoială de români, a mai spus Aurescu.