MENIU

Telefoanele mobile și riscul de cancer cerebral. Ce arată noua evaluare OMS

Noile tehnologii par să fie mai eficiente în privința emisiilor eletromagnetice

Chiar dacă utilizarea tehnologiei wireless a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, un studiu recent arată că nu s-a observat o creștere a incidenței cancerelor cerebrale. Concluzia este valabilă chiar și pentru persoanele care vorbesc zilnic foarte mult la telefon, cât și pentru cei care utilizează telefoanele mobile de peste un deceniu.

Analiza finală a inclus 63 de studii din perioada 1994-2022, evaluate de 11 cercetători din 10 țări, inclusiv autoritatea de protecție împotriva radiațiilor a guvernului australian, informează Reuters.

Lucrarea a evaluat efectele radiofrecvenței, utilizate în telefoanele mobile, precum și la televizor, monitoare pentru copii și radare, a declarat coautorul Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.

„Niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”, a spus el. Revizuirea a analizat cancerele cerebrale la adulți și copii, precum și cancerul glandei pituitare, al glandelor salivare și leucemia, și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile, a stațiilor de bază sau a emițătoarelor, precum și expunerea profesională. Alte tipuri de cancer vor fi raportate separat.

Organizația Mondială a Sănătății și alte organisme internaționale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi concludente privind efectele negative asupra sănătății cauzate de radiațiile telefoanelor mobile, dar au recomandat continuarea cercetărilor.

În prezent, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) clasifică radiațiile ca „posibil cancerigene” sau de clasa 2B, o categorie rezervată situațiilor în care agenția nu poate exclude complet o posibilă legătură, însă în baza unei evaluări din 2011..

Grupul consultativ al  IARC a solicitat o reevaluare a acestei clasificări.

Mai multe articole despre:
telefon mobil cancer cerebral legatura radiatii OMS