"Tel Drum maghiar": Cum s-a îmbogăţit familia lui Viktor Orbán pe banii UE
Un articol apărut în publicația electronică ”Hungarian Free Press” prezintă felul în care premierul Ungariei, Viktor Orbán, altfel un critic vocal al Bruxelles-ului la el acasă, s-ar folosi de Uniunea Europeană ca de o "casă de bani". Surprinzător sau nu, reţeta după care ar acţiona Orban şi familia sa în Ungaira seamnă foarte mult cu reţeta atribuită lui Liviu Dragnea şi familie sale. O altă similitudine este şi faptul că Oficiului European de Luptă Antifraudă a anchetat ambele cazuri şi a atras atenţia asupra neregulilor. Diferenţa: la Budapesta ancheta a fost blocată din start, pentru că procurorul şef este "sub aripa" liderului maghiar.
Orice întreprinzător maghiar știe, de asemenea, că obținerea unor contracte majore finanțate de UE este un privilegiu rezervat unui mic cerc de oligarhi din cercul interior al partidului de guvernământ Fidesz și, în mod specific, apropiaților familiei Orbán, scrie publicaţia online, citată de RFI.
Un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) a constatat că o firmă legată de ginerele prim-ministrului Viktor Orbán, István Tiborcz, a primit 40 de milioane de euro din fonduri UE pentru a îmbunătăți iluminatul public în orașele maghiare. Aceasta, în ciuda faptului că firma avea puțină experiență în domeniu.
În plus, unele dintre achiziţiile făcute de firma respectivă erau cu 50% mai scumpe față de prețul de pe piață.
Interesant este şi faptul că înainte ca OLAF să început investigaţia, ginerele lui Ludovik Orban şi-a vândut acţiunile la firma respectivă, Elios.
Alte șapte companii sunt implicate în scandalul de corupție. De exemplu, Sistrade a acordat asistență municipalităților pentru proiectele de iluminat public, prin elaborarea de studii și rapoarte. Proprietarul, Endre Hamar, a fost, de asemenea, legat de Elios, rezultând un conflict de interese.
Hungarianfreepres citează și publicația europeană Politico, care a scris despre modul în care familia Orbán este "inundată cu bani" de Comisia Europeană. Politico afirmă că fratele lui Orbán, Győző Jr., tocmai a câștigat cel de-al treilea proiect finanțat de UE în ultimii doi ani.
În ciuda faptului că raportul OLAF a constatat încă de acum o lună nereguli și conflicte de interese la firmele ce au legătură cu ginerele lui Orbán, procurorul șef al Ungariei, Péter Polt - fost politician în partidul premierului, Fidesz – n-a dechis nicio investigație.
Potrivit The Guardian, Ungaria este unul dintre cei mai mari destinatari ai fondurilor UE, urmând ca până în 2020 să absoarbă 25 miliarde de euro.