MENIU

Teatrul Nottara din Bucureşti ar putea funcționa în trei amplasamente. Care sunt acestea

Primăria Capitalei a identificat trei amplasamente în care Teatrul Nottara ar putea să-și desfășoare activitatea, printre acestea aflându-se clădirea ARCUB sau cea a Cercului Militar Național, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Suciu a mai spus că Executivul intenționează să elaboreze un program național de reabilitare a clădirilor publice.

Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, miercuri, cu primarul Capitalei, Răzvan Sava, pe agenda discuțiilor fiind problema Teatrului Nottara, care funcționează într-o clădire cu risc seismic, și situația RADET. La întâlnire a participat și ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

Teatrul Nottara și-a suspendat, începând de săptămâna trecută, toate spectacolele de la sediul din bulevardul Magheru, a anunțat managerul instituției, criticul Marinela Țepuș.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 18 noiembrie, legea prin care în spațiile în care se desfășoară activități care presupun aglomerări de persoane, precum sălile de spectacol sau de expoziții, și în care se realizează lucrări de intervenție pentru creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice se interzic organizarea și desfășurarea de manifestări.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat, tot săptămâna trecută, că premierul Dacian Cioloș este foarte preocupat de situația Teatrului Nottara, nevoit să își suspende spectacolele, din cauza faptului că își desfășura activitatea într-o clădire cu risc seismic ridicat. El a adăugat că se va încerca găsirea unei soluții pentru remedierea situației.

"Nu se poate să mai lăsăm instituțiile de cultură să-și desfășoare activitatea și să atragă public în niște imobile cu risc seismic foarte ridicat. (...) Și ca să fac o comparație sensibilă, evident, pentru toată lumea, aș spune că același lucru s-a întâmplat în clubul Colectiv.

Numai că acolo am dat vina pe o societate privată care încerca să facă niște beneficii de pe urma unui concert și am arătat că publicul tânăr prezent la acea lansare, a unui album rock — până la urmă tot un act de cultură — fusese prins în capcană de o societate comercială care voia să facă profit. Acest lucru nu se poate întâmpla și cu instituțiile statului. Noi nu putem accepta ca instituțiile de cultură ale statului să atragă în fiecare seară — sau cum e cinematograful Patria, de șase ori pe zi — public în niște clădiri despre care se știe sigur că la un eventual cutremur se vor prăbuși", a subliniat Vlad Alexandrescu.

El a prezentat drept soluție alternativă, pentru perioada în care imobilul de pe Bulevardul Magheru numărul 20 va intra în consolidare, găsirea unui amplasament în care teatrul să-și desfășoare activitatea. Ministrul a menționat că a avansat în cadrul Guvernului ideea demarării unui program pentru consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat, în care funcționează instituții de cultură subordonate Ministerului Culturii sau primăriilor.

"Trebuie să înțelegem că statul nu poate dintr-o dată să consolideze toate imobilele pe care nu le-a consolidat în 45 de ani, dar cred că dacă am demara un astfel de program și am institui un Fond Național de Salvare a instituțiilor de cultură care se află în clădiri de patrimoniu, dacă statul ar da acest semnal — și asta este una din prioritățile mele — atunci am crea o masă critică, o conștiință mai acută în societate, pentru urgența acestor operațiuni. (...) Cu bani de la bugetul statului și cu proiecte europene, pentru că pe fonduri structurale e posibil să accesăm fonduri europene care să permită consolidarea în regim de urgență a unor clădiri de patrimoniu", a precizat el.