MENIU

ŢEAPĂ IMOBILIARĂ, luată de fondatorul unei mari bănci din România

Ţeapă imobiliară luată de un bancher

Iosif Pop, fondatorul şi creierul Băncii Transilvania, a fost păgubit de o familie de clujeni într-o schemă imobiliară clasică.

Pop le-a împrumutat bani pentru un proiect imobiliar prin intermediul Imocredit, una din societăţile din grupul său Imofinance, iar investitorii au intrat în faliment la finalul anului trecut, scrie Capital.ro.

Asemenea multor români cuprinşi de febra imobiliară din 2007, soţii Marcel şi Rodica Marina din Cluj-Napoca au pus bazele unui ansamblu rezidenţial în comuna clujeană Floreşti. Planul era să construiască şase blocuri, cu câte trei etaje şi mansardă, cu circa 30-40 de apartamente fiecare.

Pentru a demara afacerea, cei doi investitori s-au împrumutat de la Imocredit, un IFN ce face parte din grupul financiar înfiinţat de Iosif Pop în 2003, după ce a părăsit conducerea Băncii Transilvania. Cu banii de la bancă şi de la cumpărători, soţii Marina au reuşit să dezvolte primele patru blocuri şi să construiască „la roşu" ultimele două, însă criza le-a dat afacerile peste cap.

„În 2008 şi-au lichidizat averea, iar acum se dau săraci. Este vorba de o pagubă de peste 400.000 de euro. Noi am identificat până acum 10-12 persoane fizice, plus Imocredit. Au avut angajat un credit din care a mai rămas de plată în jur de 100.000 de euro", a declarat în exclusivitate pentru Capital Radu Revnic, managing partner al casei de avocatură Revnic şi Asociaţii, care reprezintă păgubiţii în acest caz.

Între timp, cei doi soţi au divorţat fără partaj, iar Marcel Todoruţ Marina a intrat în faliment la propria cerere în 26 noiembrie 2013. Instanţa clujeană a stabilit ca dată la care trebuie definitivat tabelul de creanţe 11 februarie 2014. Avocaţii sunt de părere că cei doi s-au folosit de legea insolvenţei pentru a se proteja împotriva executărilor silite care au fost emise pe numele lor.

Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
bănci bancheri bancher ţeapă imobiliară