Te îmbolnăveşti des? Metode simple şi naturale ca să îţi întăreşti sistemul imunitar
Astăzi eşti sănătos tun, însă în ziua următoare te trezeşti răcit sau cu o infecţie în organism. După ce te vindeci, nu trece mult timp şi te îmbolnăveşti iar.
Acest lucru poate fi pus pe seama unui sistem imunitar slăbit, ceea ce înseamnă că organismul tău nu are suficientă forţă să facă faţă bacteriilor şi virusurilor.
Poţi să îţi întăreşti imunitatea cu ajutorul remediilor naturale.
Respectă orele de somn
Probabil că ai obiceiul să stai până târziu în noapte că să urmăreşti filmul preferat sau să mai rezolvi câteva sarcini pentru serviciu. Aceste obiceiuri îţi afectează sistemul imunitar, pentru că mai multe studii au arătat că persoanele care nu se odihnesc suficient au un sistem imunitar mai slab. De aceea, aceste persoane se pot îmbolnăvi mai uşor atunci când sunt expuse la bacterii şi virusuri.
În timpul somnului, sistemul imunitar eliberează proteine numite citokine, de care organismul are nevoie să lupte cu infecţiile. În cazul în care nu dormi şapte-opt ore pe noapte, producţia acestora este afectată.
Mănâncă usturoi
Un aliment care poate face adevărate minuni pentru corpul tău este usturoiul. Acesta are proprietăţi antiinflamatoare şi antibiotice, fiind util în procesul de vindecare a infecţiilor respiratorii.
Usturoiul poate stimula refacerea sistemului imunitar, mai ales datorită conţinutului de vitamina C, vitamina B6 şi alicina. Un studiu efectuat în SUA pe o perioada de 12 săptămâni a arătat beneficiile acestuia: numărul de infecţii respiratorii a scăzut cu până la 62% în cazul participanţilor care au luat suplimente cu usturoi.
Bea ceai
Ceaiul nu este doar o băutură pe care să o savurezi la micul dejun sau seară, înainte de culcare, pentru a-ţi aduce relaxarea, ci poate fi considerat şi un medicament pentru stimularea imunităţii.
Cele mai indicate ceaiuri pentru imunitate sunt cel de echinacea, pentru că stimulează producerea de globule albe, care lupta cu infecţiile, dar şi ceaiul de muşeţel, fiind un ideal stimulant al sistemului imunitar.
Mai poţi apela la ceaiul de măceşe, la cel de tei şi la cel de cătină. Acestea sunt bogate în antioxidanţi, care au nenumărate beneficii asupra organismului.
Mănâncă iaurt la micul dejun
Ca să ai grijă de sistemul imunitar, ar trebui să îţi începi fiecare dimineaţă cu un iaurt. Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul de Ştiinţă şi Medicină Sportivă din Nouă Zeelandă, persoanele care au mâncat iaurt în fiecare zi au avut cu 40% mai puţine infecţii respiratorii şi gastrointestinale. Iaurtul este bogat şi în vitamina D, care ajută, de asemenea, la întărirea imunităţii.
Nu uita să zâmbeşti
Se spune că râsul este cel mai bun medicament. Şi este total adevărat, spun mai multe studii de specialitate. O cercetare efectuată în anul 2007 la Universitatea din Ontario a arătat că râsul îmbunătăţeşte starea de spirit şi te ajută să ai o atitudine pozitivă, factori care reduc stresul şi anxietatea. Astfel, sistemul imunitar se va menţine la parametri normali.
Fă sport
Sportul este un alt întăritor al sistemului imunitar, crescând simţitor rezistenţă organismului la infecţii. Mişcarea, fie că alegi alergările în parc, aerobicul sau exerciţiile la sala de sport, ajută celulele albe să circule mai rapid, astfel că sistemul imunitar va detecta mai repede virusurile şi bacteriile şi va lupta mai eficient cu infecţiile provocate de acestea. Este de ajuns să faci mişcare aproximtiv 30 de minute pe zi, spun oamenii de ştiinţă, ca să menţii sănătatea sistemului imunitar.
Sursa: Sfatul Medicului