MENIU

Taxele locale, călcâiul lui Ahile pentru afacerile din România

România și-a simplificat în ultimii ani sistemul de taxare pentru firme la nivel central, dar problemele rămân la nivelul taxelor locale, unde birocrația s-a păstrat la fel de mare.

Pe lângă impozitele şi taxele cunoscute, mai sunt şi plăţi datorate bugetului loca, care sunt stufoase și mai puțin știute, se arată într-un studiu comparativ referitor la ușurința de a face afaceri.

România se situează pe locul al 55-lea din 189 de state analizate într-un clasament global al PwC care măsoară uşurinţa plăţii taxelor şi impozitelor pentru o companie medie, rata totală de impozitare reducându-se de la 43,2% la 42%, nivel apropiat de media globală, de 40,8%.

La timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, România se poziţionează printre fruntaşii Europei Centrale şi de Est, cu 159 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie regională de 218 de ore şi un nivel global de 261 de ore.

O companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie regională de 9,5 plăţi si o medie globală de 25,6 de plăţi.

"Chiar dacă România a făcut progrese importante în ultimii ani la acest indicator, întrucât a fost recunoscut sistemul de declarare şi plată online (de la 39 plăţi în Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plăţi în Paying Taxes 2016, lucru care a generat şi o creştere semnificativă în clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situăm la limita superioară prin raportare la alte state din Europa Centrală şi de Est. Acest lucru este din cauza faptului că, pe lângă impozitele şi taxele cunoscute, mai sunt şi plăţi datorate bugetului local", se arată într-un comunicat PwC.

Studiul "Paying Taxes 2016" ia în calcul toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an, potrivit Mediafax.

Taxele şi contribuţiile calculate includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi taxele cu forţa de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăţi, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxele pe tranzacţii financiare, taxele de colectare a deşeurilor, impozitele pe flotă şi taxele pentru drumuri şi alte mici taxe şi impozite.

Mai multe articole despre:
impozite taxe PwC