Taxă uriașă pentru mașinile de lux - Decizia radicală pe care a luat-o administrația unei capitale europene
Taxă pentru mașinile de lux de tip SUV care vor să parcheze într-o mare capitală europeană. Este măsura pe care administrația unui oraș a gândit-o pentru a descuraja proprietarii de automobile care poluează foarte mult.
Parisul îşi descurajează locuitorii să deţină SUV-uri prin taxe de parcare mai mari.
Ce măsuri ia Primăria Parisului pentru a reduce poluarea?
Primăria Parisului a decis să majoreze taxele de parcare pentru proprietarii de SUV-uri, în încercarea de a combate „auto-bezitatea” şi de a diminua emisiile de gaze cu efect de seră în capitala Franţei. Măsura, care a fost aprobată în unanimitate de consilierii municipali, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024 şi va ţine cont de dimensiunea, greutatea şi motorul vehiculului.
Vehiculele electrice şi cele ale familiilor numeroase, care au nevoie de o maşină mai mare, vor fi exceptate de la taxele majorate. În schimb, SUV-urile, considerate „periculoase şi greoaie” de oficialii parizieni, vor fi penalizate financiar pentru a-i determina pe şoferi să opteze pentru maşini mai uşoare şi mai ecologice.
De ce sunt SUV-urile vizate de această măsură?
SUV-urile sunt vehicule sport utilitare, care au o caroserie mai înaltă şi mai robustă decât celelalte tipuri de maşini. Ele sunt populare în rândul consumatorilor din întreaga lume, dar şi controversate din cauza impactului lor negativ asupra mediului.
Potrivit Primăriei Parisului, numărul de SUV-uri din oraş a crescut cu 60% în ultimii patru ani şi acum reprezintă 15% din cele 1,15 milioane de vehicule private parcate în Paris în fiecare seară. Oficialii spun că aceste vehicule consumă mai mult combustibil, emit mai mult CO2 şi ocupă mai mult spaţiu decât maşinile obişnuite.
Frédéric Badina-Serpette, un consilier din cadrul partidului ecologist EELV, care a propus majorarea taxelor, a declarat: „Ne-am dori ca oraşul Paris să modifice preţul parcărilor cu plată, pe un principiu progresiv, în funcţie de greutatea şi dimensiunea vehiculelor”. El a spus că scopul este „să se concentreze pe o absurditate: auto-bezitatea, creşterea de neoprit a greutăţii şi dimensiunilor vehiculelor care circulă în oraşe şi în special în Paris”.
David Belliard, viceprimar responsabil pentru spaţiul public şi politica de mobilitate, a spus că SUV-urile sunt nepotrivite într-un mediu urban. „Nu există poteci de pământ, drumuri de munte… SUV-urile sunt absolut inutile la Paris. Mai rău, sunt periculoase, greoaie şi folosesc prea multe resurse pentru fabricare”, a spus Belliard.
Cum au reacţionat şoferii la această măsură?
Măsura Primăriei Parisului nu este pe placul tuturor şoferilor, care susţin că SUV-urile sunt necesare pentru familiile numeroase sau pentru călătoriile lungi. Ei acuză autorităţile că îi discriminează pe cei care nu pot să îşi permită o maşină electrică sau care nu au acces la transportul public.
Pierre Chasseray, un purtător de cuvânt al grupului de apărare a şoferilor 40 millions d'Automobilistes, a declarat că numărul SUV-urilor a crescut deoarece familiile mai numeroase le-au cumpărat pentru a-şi înlocui vehiculele de tip microbuz.
„Sunt vehicule de familie... folosite pentru a pleca în weekend sau în vacanţă. Ne bucurăm de o mică minoritate a populaţiei urbane care a decis să facă din SUV simbolul luptei împotriva poluării”, a spus Chasseray pentru Le Parisien.
Ce alte oraşe franceze au adoptat măsuri similare?
Parisul nu este singurul oraş francez care încearcă să limiteze circulaţia SUV-urilor pe străzile sale. Şi la Lyon, autorităţile au anunţat taxe de parcare mai mari în funcţie de greutatea vehiculului începând de anul viitor, iar Grenoble este de aşteptat să introducă o schemă similară.
Aceste măsuri fac parte dintr-un efort mai larg al Franţei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a respecta angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris. Ţara şi-a propus să reducă emisiile cu 40% până în 2030 şi să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.